Zoran Zaev: “Çerçeve Anlaşması Köprüler İnşa Eden Siyaset Yapma Ruhunun Yerleşmesini Sağladı”


Resim
Ohri Çerçeve Anlaşması’nın 20. yılı münasebetiyle düzenlenen konferansta konuşan Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Makedonya’nın demokratik ve barış dolu geleceğinin inşasında bütün etnik unsurların yer almasını temin eden önemli bir anlaşmanın yıldönümünü kutladıklarını ifade etti.
“Biz bugün, Avrupa Birliği, ABD, NATO ve OBSE öncülüğünde imzalanmış olan bu anlaşmanın çatışmalara son verdiğini ve barışın teminatı olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Biz, iktidara geldiğimizden bu yana hukukun üstünlüğü, insan hakları müdafaası, karşılıklı saygı ve hoşgörünün hakim olduğu, eşit katılımlı bütün vatandaşlarının daha iyi bir yarın için aynı veya benzer vizyonlara sahip olduğu bir toplum inşa ederek bu anlaşmanın hedeflerini daha ilerilere doğru taşımış olduk.” - diyen Zaev, ayrıca Ohri Çerçeve Anlaşması’nın bütün etnisitelerin karşılıklı anlayış, özür dileme ve affetme mesajlarının iletildiği bir alan olduğunu da ifade etti.
“Beraber yaşama, eşit katılım ve toplumsal bütünleşme mesajları sayesinde Ohri Çerçeve Anlaşması, köprüleri yıkan değil, inşa eden siyaset yapma ruhunun yerleşmesine vesile oldu. Bu siyaset sayesinde insanların ayrışması yerine bütün vatandaşların eşit haklara sahip olduğu, Euro-Atlantik hedeflere doğru beraber yürüyen Makedon, Arnavut, Türk, Sırp, Ulah, Roman ve Boşnaklardan oluşan bir topluma sahibiz.” dedi.
Konferansa Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Meclis Başkanı Talat Caferi ve Başbakan Zoran Zaev başta olmak üzere üst düzey siyasiler, yurtdışından davetliler ve anlaşmanın sağlanmasında emeği geçen arabulucular katıldı.

Kaynak: https://bit.ly/2W7kPk3 (Erişim tarihi, 18.08.2021)

Bu içerik 13.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 248 kez okundu.