Zoran Zaev: “Bölgede yeni bir işbirliği dönemi başlıyor”

Bölgesel İş Birliği Ekonomi Forumu’nun açılışında bir konuşma yapan Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, bugünden itibaren bölgede yeni bir iş birliği dönemine girildiğini bildirdi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile birlikte ortak iradeye sahip olduklarını bildiren Zaev, her üç liderin, ülkeleri arasında etkin bir iş birliğinin gerçekleştirilmesi için gerekli olan tüm şartların sağlanması konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.
“Biz, böyle bir iş birliğinin sağlayacağı ekonomik kazanım ve kolaylıklardan halklarımızın bir an önce yararlanabilmesini sağlamak için bu adımı atmaktayız. Kısa bir süre sonra milyonlarca ailenin bütçesine ve milyonlarca vatandaşın yaşam kalitesine etki edeceğine inanmaktayız. Hepimizin nihai hedefi olan AB tam üyeliğine ulaşmanın ancak iş birliğinin hakim olduğu entegre bir bölge olmakla mümkün olduğu artık aşikardır. Biz, ancak Avrupa Balkanı ülkeleri olabiliriz.” şeklinde açıklamalarına devam etti.
Makedon Başbakan, bugün inşa etmekte oldukları anlayışın kökeninin Avrupa değerlerinde olduğuna dikkat çekerek diğerleri arasında şunları da ifade etti:
“Biz bölge iş adamlarının taleplerine kulak vererek, bürokratik işlemleri mümkün olduğu en düşük seviyeye indirme veya uygun olan durumlarda tamamen kaldırma gibi bir yola girmiş olduk. Entegre edilmiş bir ekonomiye sahip olmak bizi hem daha güçlü hem daha cazip bir Batı Balkan ülkesi olarak AB ekonomisine de yakınlaştırır.”
Avrupa Birliği’nin, şartları yerine getirmiş olan Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile müzakere başlığı açamamasının Avrupa düşüncesi ve çıkarlarına aykırı olduğu gibi, bu iki ülkenin AB üyeliği tercihi ile de bağdaşmadığını vurgulayan Zaev, bizim ileriye gidebilmemiz için AB ülkelerinin kendi aralarındaki bütün anlaşmazlıkları çözmelerini bekleyemeyeceklerini söyleyerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Biz buradayız. AB hazır olduğunda, biz vatandaşlarımıza gerekli kolaylıkları sağlamış, ekonomik girişimlerini geliştirmiş vaziyette burada bekliyor olacağız. Biz bugün bunları da ele almayı planlıyoruz. Ben, AB’nin bu girişimler için fon sağlayabileceğini umut etmekteyim, hele ki bu yeni girişimlerin çoğunun “yeşil ajanda” kapsamı dahilinde olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda.”
18 milyonluk nüfusu ile ülkelerinin sürdürülebilir gelişme ve büyüme için gerekli sermayeye sahip olduğunu söyleyen Zaev:
Bağımsız bir şekilde siyasi liderlik ve iş birliği ilerletme çabamızın, -ki bu sefer somut bir programa da sahibiz - Brüksel ve Washington çevreleri tarafından saygıdeğer bulunup destek göreceğine inanıyorum.” şeklindeki vurgulamasının ardından diğer Balkan ülkelerinin de bu harekete katılmaları yönünde çağrıda bulunarak konuşmasını tamamladı.

Kaynak: https://www.slobodenpecat.mk/zoran-zaev-od-deneska-zapochnuva-nova-era-na-sorabotkata-vo-regionot/ (Erişim tarihi: 29.07.2021)

Bu içerik 29.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 107 kez okundu.