Zelenski Yunan Meclisinde: Biz kendi kendimize “Bağımsızlık ya da Ölüm” diyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Perşembe günü öğlen Yunan Meclisinde “Yunanların iki yüzyıl önce yaptığı gibi, Ukrayna’da biz de bugün kendimize, “Bağımsızlık ya da Ölüm” diyoruz” dedi ve Yunan dayanışması için teşekkürlerini iletti.

Resim
Zelenski konuşmasının başında “bir aydan daha fazladır her sabah uyanıyorum ve Rus birliklerinden bir şey oldu mu diye Mariupol’u düşünüyorum, Avrupa’da yarım yüzyıldır olmayan bir şey: Darbe almamış bina kalmadı, Rus askerleri her şeyi yıkıyor” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı, “Ukrayna, Yunanlar tarafından Hıristiyanlaştırılan Ortodoks ülkelerden biridir. Yunan medeniyetinin getirdiği kültürü kaybedersek, Ukrayna kültürü ve tarihinde, tarihin büyük bir parçasını kaybedeceğimiz ortaya çıkacaktır” diyerek konuşmasına devam etti.

Ayrıca, “Filiki Eterya burada Odesa’da kuruldu ve bunun önemi oldukça büyük. Mariupol ve Odesa’nın ihtiyaç duyduğu acil yardım için Yunanistan’da bir Filiki Eterya kurulabilecektir. Destek ve yardım ihtiyacı acildir ve Yunanistan’ın gerçek dayanışması ile biz kazanabileceğiz” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte, Başkan Zelenski’nin konuşmasında, Azak Taburuna ait olduğu ortaya çıkan Yunan kökenli iki savaşçıya söz vermeyi seçmesi tepkilere neden oldu.

Zelenski konuşmasının devamında, “Ruslar Ukrayna’yı dize getirebilecekleri rüyadan uyandılar. Biz ve Yunanlar birlikte ortak kültürel mirasımızı yok etmelerine izin vermemeliyiz” vurgusunda bulundu.

Zelenski “Sivilleri vurdular. Hesap vermenin çok büyük önemi var. Şimdi kurtarabileceklerimizi kurtarmamız gerekiyor” dedi ve sorumluların bulunacağının ve hesap vereceklerinin altını çizdi. Son olarak “şimdi Batılı müttefiklerimizin çok iyi bildiği zırhlı araçlara, silahlara ve hatta daha fazlasına ihtiyacımız var. Kazanacağız, inanıyorum ve görüyorum, ama birlikte!” diyerek konuşmasını Yunan milletvekillerinin ateşli alkışlarıyla sonlandırdı.

Meclisteki oturum, Meclis Başkanı Kostas Tasoulas tarafından Ukrayna liderine hitap ederek ve Rusya'nın "insanlık dışı" işgalinde Ukrayna'nın "kahramanca savunmasından" söz ederek açıldı. Ukrayna savunmasına destek için silaha sarılan Yunan asıllı Mihail ve Anastasios adlı iki Ukraynalı da Meclise seslenerek yardım çağrısında bulundular.

Meclis Başkanı Tasoulas da “kader yüzünüze düşmanlarınızla yüzleşme özgürlüğünü verdi” diyerek sözlerini tamamladı.


Bu içerik 07.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.