Yunanistan ve İsrail savunma işbirliğinde inovasyondan yararlanıyor

Resim

Yunanistan ve İsrail arasında savunma sanayinde araştırma ve geliştirme alanında, her iki tarafta da halihazırda mevcut olan mali araçlar ve inovasyon yapılarına dayalı bir işbirliği modeli, pazartesi günü Tel Aviv’de iki ülkenin Savunma Bakanları Nikos Dendias ve Yoav Gallant tarafından görüşüldü.

Atina, Kalkınma Bakanlığı’nın son on yıldır elinde bulunan ve araştırma ve inovasyonla ilgili araçlardan fon sağlamayı düşünüyor.

Yunanistan ayrıca işin inovasyon tarafına öncülük etmesi için Demokritos Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’ne (NCRS) de bakıyor.

Dahası, Yunanistan çift kullanımlı ileri teknolojilerin geliştirilmesi için Kuzey Atlantik İttifakı’nın Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı olarak adlandırılan DIANA’nın sunduğu olanaklardan da yararlanabilir. Ancak NATO’nun inovasyon araçlarının devreye girmesi daha sonra ve ancak ilk aşamanın sonuç vermesinden sonra gerçekleşecektir.

İsrail tarafında mali araçlar halihazırda mevcuttur ve Savunma Bakanlığı’nın Tel Aviv’deki Uluslararası Savunma İşbirliği Müdürlüğü SIBAT yükün büyük kısmını taşımaktadır. İsrail’in savunma sanayii büyük ölçüde ihracat odaklı olduğu ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin talepleriyle sınırlı kalmadığı için SIBAT önemli bir uluslararası uzmanlığa sahiptir.

Elbette Yunanistan’daki hedefleme çok daha geniş kapsamlı ve çok daha önemli ihtiyaçları yansıtıyor.

Pratikte Dendias’ın girişimi Yunanistan’ı sadece hazır silahların tüketicisi olmaktan çıkarıp kendi sistemlerini geliştirebilen bir ülke haline getirmeyi amaçlamaktadır; bu durumda İsrail gibi tecrübeli bir savunma sanayi ile işbirliği yapacaktır, ancak bu sanayi Amerikan ya da Fransız muadilleri kadar büyük değildir.

Her halükarda Yunanistan’ın bu noktaya gelebilmesi için büyük adımlar atılması gerekiyor. Savunma Bakanlığı’nın elindeki geliştirme programları aracı şimdilik atıl durumda, çünkü ya sunulan teklifler pratikte uygulanamıyor ya da askeri bürokrasi labirent gibi mevzuat nedeniyle bunları işleme koyamıyor.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1217342/greece-israel-utilizing-innovation-in-defense-cooperation/ (Erişim tarihi, 09.08.2023)

Bu içerik 09.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 47 kez okundu.