Yunanistan ve Arnavutluk, "Vjosa" nehrini sınır ötesi bir parka dönüştürme konusunda anlaştılar

ResimArnavutluk Bakanlığı ve Yunanistan Çevre Bakanlığı, her iki ülkeden de geçen "Vjosa" nehrinin ilk sınır ötesi parkını oluşturmak için birlikte çalışmaya karar verdiler.

Yunanistan Çevre Bakanı Kostas Skrekas'ın Arnavutluk Bakanı Mirela Kumbaro ile Atina'da yaptığı görüşmenin ardından bu yönde çalışacak bir sınır ötesi komitenin oluşturulacağı açıklandı.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Bölge Ofisi (IUCN) geçen yılın Ekim ayında Yunanistan tarafında "Vjosa" nehri havzasının en iyi şekilde korunması ve Yunanistan-Arnavutluk sınır ötesi bir park için sınır ötesi işbirliğinin teşvik edilmesine yönelik 4 çalışmanın hazırlandığını duyurdu.

Arnavutluk hükümeti kendi adına, yakın zamanda bu yıl içinde Arnavutluk topraklarındaki kollarıyla birlikte Vjosa nehrinin rotasını bir Milli Park ilan etme taahhüdünde bulundu.

Hem Yunan hem de Arnavut taraflarında, çevre örgütlerinin endişeleri özellikle "Vjosa" nehrinin akışının yönünü değiştirme projeleri ve hidroelektrik santrallerinin inşasına yönelik projelerle ilgili.

"Vjosa" nehri, Yunanistan topraklarında 80 km ve Arnavutluk topraklarında yaklaşık 192 km olmak üzere yaklaşık 272 km uzunluğa sahiptir ve nehrin seyri konusunda hidrolik işlerin yapılmaması nedeniyle "Avrupa'nın son vahşi nehri" olarak kabul edilmektedir.
 
Bu içerik 06.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 35 kez okundu.