Yunanistan ve ABD arasında büyük anlaşma: İki C-130 için yeşil ışık

Resim“Yunanistan ve ABD arasındaki ilişkiler en yüksek noktasında bulunuyor”. Yunan hükümetinin yanı sıra ABD’li üst düzey yetkililer, diplomatlar, askerler ve ileri gelenler tarafından da tekrarlanan ve son yıllarda bir slogan haline gelme eğiliminde olan bir ifade.
Ayrıca, ABD’nin Balkanlar ve Doğu Akdeniz bölgesine yönelik planlarında ve daha geniş anlamda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Yunanistan’ın rolünün arttığı görülmektedir. Bu rol silahlanma anlaşmalarına da yansımıştır.
NEA’ya göre geçtiğimiz günlerde verilen ve ABD Kongresi’ne hemen duyurulması beklenen Yunanistan’ın Savunma Fazlası Mallar programı aracılığıyla iki adet C-130 uçağı satın alma talebinin Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanması da Washington’dan Atina’ya bir mesajdır.
NEA’daki iyi bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Yunanistan’a gelen C-130’lar operasyonel olacak ve ülkenin nakliye filosunda ortaya çıkan ciddi sorunları çözmeyi amaçlamakta. Bu programın, ekipmanın yalnızca mevcut haliyle sunulmasını ve yeniden inşası ya da iyileştirilmesinin ekipmanı alan ülke tarafından karşılanmasını öngördüğü unutulmamalıdır.
Aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı da F-35 alımı için ABD’den resmi yanıt bekliyor; Lockheed Martin şirket kaynakları bunun seçimlerden önce beklendiğini söylerken Atina’daki diplomatik ve askeri yetkililer Kongre’nin onayının 14 Mayıs ve Türkiye’deki seçimlerden sonra beklenmesi gerektiğini belirttiler.
Atina’nın - daha önce de bildirildiği üzere - ABD savunma sistemlerinin satın alınmasına yönelik bir finansman aracı olan ve düşük faizli ve uzun vadeli kredi ve hibelerden oluşan karma bir sistemle finansmanı içeren Yabancı Askeri Finansman (FMF) programına geri dönüyor gibi göründüğünü belirtmek gerekir. Kaynaklara göre FMF programı, Atina ve Washington’un bu konuda anlaşmaya varması halinde, iki yeni C-130’un ayrıca F-35’in de satın alınması muhtemel gözükmekte.
Washington için Dedeağaç - Souda - Larissa üçgeninde Yunanistan’ın rolü özel bir önem taşıyor; Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) ile ABD’deki bir dizi Yunan askeri üssüne sağlanan “kolaylıklar” ABD'nin Yunan topraklarındaki ayak izini önemli ölçüde genişletti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra, esas olarak enerji planları yükseltilen Atina’nın Balkanlardaki rolü “kilit” niteliğindeydi.  Prespa Anlaşması da ABD için yolu açan anlaşma oldu. Amerikan kaynakları gelişmeleri duyururken, önümüzdeki dönemde rol oynayacak limanlara Dedeağaç ve Souda’nın yanı sıra Volos ve Kavala’yı da ekledi. Seçim döneminden etkilenmeyen güçlü Atina-Washington ilişkilerinin teyidi kapsamında, ABD’nin Atina Büyükelçisi George James Tsunis, Maksim Sarayı’nı ziyaret ederek Kiriakos Mitsotakis ve hükümetle temaslarına ara vermedi.

 

Bu içerik 29.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.