Yunanistan ve ABD: “Perspektifi olan stratejik ortaklar”

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis 14 Mart 2022 tarihinde ABD’nin Başkenti Vaşington’da Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana başlıkları Yunanistan ile ABD arasında stratejik iş birliği, Ukrayna’da Rus işgali sonrası Avrupa’nın güvenliği, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve enerji konuları oldu. Varvitsiotis ve Donfried arasında gerçekleşen görüşmeye ayrıca ABD’nin Güney Avrupa ve Avrasya Konuları Ofisi Güney Avrupa ve Kafkasya’dan Sorumlu bir diğer Dışişleri Bakan Yardımcısı Erika Olson da katıldı.

Resim

İki ülke arasında imzalanan Savunma Anlaşması sonrası Yunanistan ve ABD stratejik işbirliğinin ciddi anlamda güçlendiği konusunda hemfikir olduklarını açıklayan Varvitsiotis ve Donfried, savunma ve ticari ilişkilerinin derinleştirilmesi konusunda yeni imkânlar tespit ettiklerini de dile getirdiler.

Ukrayna krizi ile ilgili olarak Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yunanistan’ın tüm devletlerin toprak bütünlüğü, ulusal egemenlik hakları, bağımsızlığı ve Uluslararası Hukuk’un temel prensiplerine sarsılmaz bir şekilde bağlı olduğunun altını çizdi. Bu çerçevede Yunanistan’ın daha ilk andan itibaren Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini kınadığını belirten Varvitsiotis, tüm NATO üyesi ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımlara uyması gerektiğini söyledi ve sadece Türkiye’nin bu yaptırımlara halen katılmadığını da ekledi.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgili olarak Varvitsiotis Yunanistan’ın diyaloga açık olduğunu ve Mitsotakis-Erdoğan görüşmesi sonrası Ankara’nın saldırgan söylemden vazgeçtiğini, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku’na saygı gösterdiğini uygulamalı olarak göstermesi gerektiğini ifade etti.
 
Bu içerik 16.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.