Yunanistan-Türkiye ilişkileri: İki NAVTEX “gölgesinde” Dendias-Güler görüşmesi

Resim
Türk tarafının Ege adalarının askerden arındırılması konusundaki kesin tutumunu yinelediği iki NAVTEX ilanının “gölgesinde” dün Brüksel’deki NATO bakanlar toplantısı çerçevesinde Yunanistan ve Türkiye Savunma Bakanları arasında kısa bir görüşme gerçekleşti. Her iki bakanın Yunanistan ve Türkiye’nin Avrupa füzesavar “şemsiyesi” Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimine (European Sky Shield Initiative) katılımına ilişkin anlaşmayı imzalamasından kısa bir süre önce gerçekleşen görüşme, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’a ve Türk mevkidaşı Yaşar Güler’e “yumuşama ortamının sürdürülmesi ve bunu bozabilecek her türlü eylemden kaçınılması gerektiği” konusunda net bir mesaj gönderme fırsatı verdi.
Atina, Ankara’nın Doğu Ege’ye ilişkin iddialarını, ülkedeki yaklaşan yerel seçimlerle bağlantılı olması muhtemel belirli hamleler ya da Türk yetkililerin kamuoyuna yönelik açıklamaları yoluyla yeniden ortaya koyma niyetini yakından takip etmektedir. Belki de son dönemde ortamın gerginleşmesi, Yunanistan başbakanının Türkiye ziyaretini de hazırlayacak olan siyasi diyaloğun devamı bağlamında iki ülkenin dışişleri bakanları Giorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan’ın yeni görüşmesi için bir tarih bulmakta şu ana kadar yaşanan güçlüğü de açıklayabilir.
Öte yandan önceki gün Bloomberg haber ajansının iddiasına göre Ankara yeni NATO Genel Sekreteri olarak Hollanda’nın görevden ayrılan Başbakanı Mark Rutte’nin adaylığını destekleme “karşılığında” “Avrupalı müttefik üyelere karşı tarafsız olmasını ve her şeyden önce Yunanistan ya da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi diğer Avrupalı üye devletlerin baskılarına boyun eğmemesini” talep edecektir.
Söz konusu iddia doğrulanırsa iki ülke arasındaki havanın gerginleşeceğine kesin gözüyle bakılmaktadır. Aynı yayında ayrıca Türkiye’nin yeni NATO Genel Sekreteri’nden NATO müttefikleri arasında savunma teçhizatı ihracatına kısıtlama getirilmeyeceğine dair güvence vermesini istediği ifade edildi.

Bu içerik 16.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.