Yunanistan-Türkiye İlişkileri: 2025’te de Güven Arttırıcı Önlem görüşmeleri

Resim
Yunanistan ve Türkiye arasındaki Güven Artırıcı Önlemler toplantılarının 2025’te de devam etme ihtimali, dün Atina’da gerçekleşen son tur görüşmesindeki belki de en önemli gelişmedir. Büyükelçi Theocharis Lalakos ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar (Savunma Bakanı Nikos Dendias ile de törensel nitelikte kısa bir görüşme yaptı) başkanlığındaki iki heyet 2010 yılından bu yana belirlenen çerçevede hareket etti. Aralarında büyükelçiler ve üst düzey askeri yetkililerin de bulunduğu iki heyet, Mutabakat Zaptının bugüne kadar nasıl uygulandığını ele aldı ve 2025 yılı için başlatılan çalışmaları gözden geçirdi. Bunlar arasında sınır birlikleri komutanları arasında karşılıklı ziyaretler ve Larissa ile Eskişehir Hava Operasyon Merkezleri arasında bir telefon hattının işletilmesi de yer alıyor. Görüş alışverişleri geçen hafta yapıldı. Özellikle 16 ve 17 Nisan tarihlerinde Evros Kavili’de konuşlu 3. Mekanize Piyade Tugayı’nın Yunan komutanı Edirne’de konuşlu 54. Mekanize Piyade Tugayı’nı ziyaret etti.

Türk-Yunan temasları önümüzdeki cuma günü, Ekonomik Diplomasiden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fraggkogiannis’in İstanbul ziyaretiyle pozitif gündem çerçevesinde devam edecek. Olağanüstü bir durum olmadığı takdirde bu görüşme, Yunanistan Başbakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 13 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirecekleri görüşmeden önceki son Türk-Yunan teması olacak. Başbakan Kyriakos Mitsotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan esas itibariyle bugüne kadar çeşitli düzeylerde ele alınan konulardaki ilerlemeyi gözden geçirecekler. Ancak Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinden ve özellikle de İsrail ve Benjamin Netanyahu ile olan ihtilafın Türk diplomasisinde birincil gündem maddesi olması nedeniyle Ankara şu anda doğusunda olup bitenlere odaklanmış durumda bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/562993543/ellinotoyrkika-syzitisi-gia-ta-moe-kai-to-25/ (Erişim tarihi: 23.04.2024).

Bu içerik 23.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 16 kez okundu.