Yunanistan stagflasyona karşı savunmasız

Resim

Derecelendirme kuruluşu Moody’s enflasyon oranları hakkında yaptığı açıklamada Yunanistan için stagflasyon riskini vurguladı. Yunanistan’ın kalıcı enflasyon riski altında olmadığını ancak düşük büyüme ile birlikte enflasyon yani stagflasyon riskine karşı savunmasız olduğunu ve bunun kredisini etkileyebileceğini açıkladı.
Moody’s 1970’lerde ve 80’lerin başında yaygın olarak görülen bir fenomenin, stagflasyonun, AB ülkeleri için olası bir senaryo olduğunu ancak Yunanistan ve Romanya’nın böyle bir olasılığı kaldırabilecek bir esnekliğe sahip olmadığını vurguladı. Açıklamada Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin arzı ve talebi baltaladığını ve enflasyonu 80’lerin ortalarından beri AB ülkelerinde görülmeyen seviyelere yükselttiği de belirtiliyor. Yunanistan ise 1995’e kadar çift haneli enflasyondan muzdarip olmuştu.
Haziran 2022’de AB enflasyonunun ulaştığı nokta 1983’ten beri en yüksek seviye olan yıllık %9.6’ya çıktı. Aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu 27 ülkenin yarısından fazlası çift haneli enflasyona sahip.
Küresel tedarik sorunları sebebi ile işletmeler ekipman ve hammaddelerde büyük oranda kıtlık bildirmeye devam ediyor. Moody’s’in temel senaryosu olmasa dahi Rus gaz arzının durması muhtemelen bu baskıları yoğunlaştıracak, ekonomik aktiviteyi zayıflatacak ve stagflasyon riskini artıracak.
Güney AB ülkeleri kalıcı enflasyona karşı daha savunmasız görünüyor. Yunanistan ve Romanya kökleşmiş enflasyon senaryosuna az maruz kalmış gibi görünse de stagflasyon döngüsü ile mücadeleye yönelik politika yetenekleri AB’deki en zayıf ülkeler arasında yer alıyor. Açıklamada AB’nin büyük ülkelerinde de durumun pozitif olmadığı vurgulanıyor.
Moody’s, Yunanistan’ın en zayıf noktalarından biri olan borç ödeme maliyeti de dahil olmak üzere bir dizi faktör temelinde kalıcı stagflasyonla mücadele etme kabiliyetini değerlendiriyor.
 
Bu içerik 03.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.