Yunanistan Parlametosunda güvensizlik önergesine ilişkin tartışma başlıyor- Hükümet baskı altında, izlediği taktikler

Resim
Yunanistan muhalefet partileri tarafından Meclis’e sunulacak olan güvensizlik önergesiyle ilgili tartışma 26 Mart tarihinde başlıyor. Vima tis Kyriakis gazetesinin pazar günkü haberine göre Tempi demiryolu trajedisinin yaşandığı ölümcül geceden sadece birkaç saat sonra istasyon şefinin konuşmaları tahrif edilerek Yunan Demiryolları Kurumu’nun (OSE) iletişim kayıt sisteminden silindi.
Güvensizlik önergesi Nikos Androulakis ve PASOK-KINAL’ın girişimiyle sunulacak ve SYRIZA - İlerici İttifak ve Yeni Sol partilerinin parlamento grupları tarafından desteklenecektir. Önerge ayrıca Özgürlük Rotası, Yunanistan Komünist Partisi ve Nikos Androulakis’in muhalefet partilerine çağrısında yer almayan Yunan Çözümü partisi tarafından da desteklenecek.
Süreç 28 Mart Perşembe günü yapılacak yoklama oylaması ile tamamlanacak.
Öte yandan muhalefet lideri Stefanos Kasselakis ise yayınladığı bir video mesajıyla Başbakan Kyriakos Miçotakis’i istifaya çağırdı.
Muhalefet, hükümetin Tempi’deki trajik tren kazasının yönetimindeki sorunsallarını ve sorumlulukları örtbas etme girişimlerini ilişkin iddialarını vurgulamak için üç gün sürecek tartışmalarda yer alacak. Vima tis Kyriakis gazetesinin yayınının ardından, ancak aynı zamanda kurbanların yakınları ve yaralıların yanı sıra tüm toplumdan gelen baskı nedeniyle meclisteki görüşmenin tonunun özellikle yüksek ve yoğun olması bekleniyor.
Edinilen bilgilere göre Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in güvensizlik önergesini, hükümete karşı bir güvenoyuna dönüştürmesi beklenmemektedir. Hükümet yetkilileri 2023 Haziran ayında seçilen hükümetin yeni bir yetkiye sahip olduğuna ve halkın güveninin sarsılmasının söz konusu olmadığına inanıyor. Ayrıca hükümetin tartışmayı başlatmak için Meclis kuralları tarafından verilen 48 saatlik süreyi kullanması beklenmiyor ve tartışmayı hemen, muhtemelen aynı gün öğleden sonra başlatması bekleniyor.

 

Bu içerik 26.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 9 kez okundu.