Yunanistan Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğini destekliyor

Kuzey Makedonya devlet başkanının ilk ziyareti ortak bir zemine odaklanıyor.
Resim

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret ile Başbakan Kyriakos Miçotakis’in Balkan ülkelerinin AB’ye entegrasyonun masaya yatırıldı. Slovenya’da düzenlenen AB zirvesine katılım ile Yunan diplomasisi bu hafta yüzünü Batı Balkanlar’a döndü.
Salı günü Atina’ya gelen Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Slovenya ziyareti öncesinde hem Başbakan Miçotakis hem de Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile görüştü.

İki ülke arasında, Kuzey Makedonya’nın “Makedonya Cumhuriyeti” ismini kullanması ve Atina’nın bunu irredantist bir yaklaşım olarak algılamasından kaynaklanan yaklaşık 30 yıllık Makedon isim sorununu sonlandıran Prespa Anlaşmasının ardından yaklaşık iki buçuk yıl geçtiğini vurgulayan Sakellaropoulou, Yunanistan’ın komşusu Kuzey Makedonya’nın AB’ye entegrasyonunu desteklediğini söyledi.

Sakellaropoulou, “İkili ilişkilerin ve Kuzey Makedonya’nın Avrupa perspektifinin geliştirilmesine verdiğimiz önemi bir kez daha teyit etmek istiyorum. Bu noktada, Prespa Anlaşmasının tam, tutarlı ve iyi niyetle uygulanması, her iki hedefin de gerçekleştirilmesi için çok önemli” dedi.
Pendarovski, Sakellaropoulou ile çözülmesi gereken sorunlar olduğu konusunda hemfikirdi ve ülkesinin sözleşmeyi harfi harfine uygulamaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Miçotakis, yapılan görüşmede ülkesinin Kuzey Makedonya ve diğer beş Batı Balkan ülkesinin AB’ye girişine verdiği tam desteği teyit etti. Pendarovski ise Yunanistan’ın, ülkesinin AB yolundaki en güçlü destekçilerinden biri olduğunu kabul etti.

Ancak, AB düzeyinde katılım müzakereleri belirli konuların yanı sıra Kosova ile Sırbistan ve AB üyesi Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındakiler gibi ikili çatışmalar nedeniyle durdu.

 
Bu içerik 06.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 99 kez okundu.