Yunanistan keşif gemisi Arnavutluk ile ihtilaflı deniz yetki alanına girdi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı: Eylem uluslararası hukuku ihlal ediyor

ResimArnavutluk Deniz Kuvvetleri eski komutan yardımcısı Artur Meçollari, bugün Yunanistan'ın iki ülke arasındaki tartışmalı deniz bölgesinde hidrokarbon sondaj faaliyetlerine başladığını söyledi.

Meçollari'nin bildirdiğine göre, Yunanistan bu araştırmaya Norveç şirketine ait “Ramform Hyperion” isimli  sismik araştırma gemisi ile ona eşlik eden “Vernicos Sifnos” ve “Vernicos Skafi One” adlı Yunan römörkörlerini dahil etti.

Meçollari, Facebook üzerinden yapmış olduğu paylaşımında, “Dün, 8 Kasım 2022, sabah saat 11.00 civarında, Norveç araştırma gemisi “Ramform Hyperion”, Yunanistan ve Arnavutluk arasındaki tartışmalı deniz alanı ve münhasır ekonomik bölgeye girerek burada çalışmalar yaptı. Bahsi geçen araştırma gemisine Yunan römorkörü “Vernicos Skafi One” da eşlik etti.” şeklinde açıklamada bulundu.

Meçollari, araştırma gemisinin önceden İtalya ve Arnavutluk ile İtalya ile Yunanistan arasında varılmış olan anlaşmaların ve 25 Nisan 2015 tarihli Arnavutluk Dışişleri Bakanlığını Sözlü Nota’sı ile ihtilaflı durumda kalan sınır çizgilerinin uç bölgelerinde gerçekleştirilmiş olduğunu açıkladı.

Meçollari, kıta sahanlığı da dahil olmak üzere Arnavutluk ve Yunanistan arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasını öngören bir deniz anlaşmasının bulunmaması nedeniyle, Yunanistan'ın bu eylem ile uluslararası hukuku ihlal ettiği gibi, iki ülke arasındaki iyi ilişkileri de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bu içerik 09.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.