Yunanistan’ın iltica ve göçten sorumlu bakanı Dimitris Kairidis, Yunanistan'ın AB'den göçmenleri sınır dışı etmeyi reddeden ülkelere yaptırım uygulamasını istediğini söyledi

Resim

Yunanistan, diğer Avrupa Birliği üye ülkelerini, blok tarafından sınır dışı edilen göçmenleri kabul etmeyi reddeden ülkelere yaptırım uygulanmasını öngören bir planı benimsemeye çağırıyor.

Yunanistan’ın iltica ve göçten sorumlu bakanı Dimitris Kairidis, AB üyesi ülkeler ile üye olmayan ülkeler arasında göçmenlerin geri gönderilmesine yönelik mevcut ikili anlaşmaların etkisiz kaldığını söyledi.

“Avrupa bu ülkelerden vatandaşlarını geri almalarını talep etmelidir. Aksi takdirde yaptırımlar söz konusu olacak ve mali yardım yapılmayacaktır. Avrupa bu konuda kendi iradesini dayatma yetkisine sahiptir” diyen Kairidis devlet televizyonuna konuştu.

Kairidis, yaptırım önerisinin AB çapında göç kurallarının yeniden gözden geçirilmesine yönelik müzakerelerin son aşamalarında görüşüldüğünü söyledi. Yunan bakan, uygulanabilir bir sınır dışı etme politikasının hayata geçirilmemesinin “Avrupa'yı iltica süreci konusunda alay konusu haline getireceğini” savundu.

Yunanistan ve yakın komşusu İtalya, AB içinde göç anlaşmasının sonuçlandırılması yönündeki baskıyı arttıran bir göçmen akınıyla karşı karşıya.

Yetkililer, İran, Irak ve Afganistan’dan gelen ve aralarında 20 çocuğun da bulunduğu 88 göçmenin çarşamba günü Güney Peloponnese bölgesi açıklarında zor durumdaki bir tekneden yoldan geçen bir petrol tankerinin yardımıyla kurtarıldığını söyledi. Saatler önce de doğudaki Simi Adası yakınlarında 82 göçmen kurtarılmıştı.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1221618/greece-wants-eu-to-sanction-countries-that-refuse-deported-migrants-minister-says/  (Erişim tarihi, 4.10.2023)

Bu içerik 04.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.