Yunanistan’ın eski Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias hayatını kaybetti

Yunanistan eski Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias 26 Aralık 2021 Pazar sabahı 92 yaşında hayatını kaybetti. PASOK’un (Panhelenik Sosyalist Hareket) tarihi lider kadrosu içinde yer almış olan olan Papoulias, 2005-2015 yılları arasında Yunanistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştu. Andreas Papandreou ile yakın iş birliği içindeydi ve Dışişleri Bakanlığı gibi birçok başka bakanlıkta da görev yapmıştı. Papoulias, Andreas Papandreou hükümetlerinde bakanlık veya bakan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

Hayatı
Tümgeneral Grigorios Papoulias’ın oğlu olan Karolos Papoulias, Yanya’nın Molyvdoskepastos köyünde dünyaya geldi ve Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisans eğitimini Milano Üniversitesi’nde (Uluslararası Kamu Hukuku ve Uluslararası İlişkiler) tamamladı ve devamında Köln Üniversitesi’nden (Uluslararası Özel Hukuk) doktora diploması aldı.

Siyasi kariyeri ise 1974 yılında PASOK’a katılmasıyla başladı ve 26 yıl boyunca (1977-2004) Yanya’dan kesintisiz olarak milletvekili seçildi. Andreas Papandreou’nun ilk hükümetinde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandı ve 1984 yılına kadar bu görevde kaldı. Ardından 1985 -1989 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Papoulias, 1989-1990 yılları arasında da Ksenofontas Zolotas’ın milli mutabakat hükümetinde Milli Savunma Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu. 1993 yılında yeniden geldiği Dışişleri Bakanlığı görevini Papandreou Hükümetinin istifa ettiği ve Kostas Simitis’in Başbakan olduğu 1996 yılına kadar sürdürdü. Son olarak Milli Savunma ve Hükümet Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı yaptı.

12 Aralık 2004’te Başbakan Kostas Karamanlis tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. PASOK da bu teklifi dile getirdi. 8 Şubat 2005’te Meclis’teki oylamada, ilk turda 279 oyla Cumhurbaşkanı seçilen Papoulias 3 Şubat 2010’da ise 298 oyun 266’sını alarak tekrar Cumhurbaşkanı seçildi. Bu sonuçla Yunanistan’da ikinci dönem için yeniden seçilen üçüncü Cumhurbaşkanı olan Papoulias evliydi ve üç kızı vardı.

Bu içerik 26.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.