Yunanistan’ın BM’nin “Srebrenitsa soykırımı” oylamasına ilişkin endişeleri

Resim
BM Genel Kurulu 11 Temmuz’u “1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Düşünce Günü” olarak belirleyen bir kararı kabul etti. 84 ülke lehte, 19 ülke aleyhte oy kullanırken, aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu 68 ülke ise çekimser kaldı.

Diplomatik kaynaklar perşembe günkü açıklamalarında oylama kararının zamanlamasının “uygun” olmadığı ifade edildi. Yunan tarafının konuyla ilgili açıklamasında da ifade edildiği gibi Atina, Srebrenitsa’da “soykırım” yapıldığını kabul etmesine rağmen Balkanlar’da “istikrar ve uzlaşma” adına çekimser kalmayı tercih etti.

Atina’nın oylamada çekimser kalma kararını gerekçelendirdiği Yunan tarafının açıklamasında “Yunanistan Cumhuriyeti, bölgemizde derin ve acı bir yara bırakan 1995 Srebrenitsa soykırımını anmak ve düşünmek için uluslararası bir gün tesis edilmesine ilişkin BM Genel Kurulu kararının önemini kabul etmektedir” denilmekte.

Bu çerçevede, “Yunanistan Cumhuriyeti, Srebrenitsa’da soykırım işlendiğini belirten 26 Şubat 2007 tarihli Uluslararası Adalet Divanı kararı da dâhil olmak üzere, bağımsız uluslararası mahkemelerin Srebrenitsa ile ilgili kararlarına saygısını yineler”.

Bununla birlikte, Yunanistan’ın açıklamasında şunlar da ifade edilmekte: “Batı Balkanlar’da barış ve uzlaşmayı tehdit eden günümüzün ciddi zorlukları bağlamında, gerilimi azaltmayı ve birliği teşvik eden ve bölge için ortak bir geleceğe giden yolu açan girişimlere ihtiyacımız var”.

Atina’nın tutumunun gerekçesine göre oylamaya sunulan karar tasarısı, bölgesel uzlaşı ve ortak bir Avrupa geleceği için gösterilen çabaları baltalayabilecek bir mesaj olarak yanlış yorumlanma riski taşımakta. Ayrıca, Avrupa Birliği Konseyi’nin Bosna-Hersek ile katılım müzakerelerini başlatma kararının hemen ardından gündeme getirilen ve AB kararının yarattığı olumlu ivmeyi tehlikeye atabilecek bir tartışma başlatan bu kararın zamanlamasının da endişe verici olduğu dile getirilmekte.

Sonuç olarak Yunanistan anılan açıklamasında Bosna Hersek ve vatandaşları için olduğu kadar Batı Balkanlar için de geleceğin ancak Avrupa Birliği içerisinde var olabileceği görüşü bir kez daha vurgulanmakta.

Kaynak: https://www.in.gr/2024/05/24/politics/diplomatia/oi-anisyxies-tis-elladas-gia-psifisma-tou-oie-gia-tin-genoktonia-tis-sremprenitsa/ (Erişim tarihi, 25.05.2024).

 

Bu içerik 25.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.