Yunanistan Girit’in batı ve güneyindeki karasularını genişletmeyi planlıyor

Resim

Yunan medyasında yer alan bir habere göre, Yunanistan Girit’in batısı ve güneyindeki 6 mil olan karasularını 12 mile çıkaracak. Ta Nea gazetesi, Atina'nın Mart ayında duyurulacak düzenlemeyi hazırladığını bildirdi. Yunan Milli Savunma Bakanlığı'nın isimsiz kaynaklarına dayandırılan habere göre, Başbakan'ın talimatıyla ilgili yasa üzerinde çalışılıyor.

Ta Nea, hükümetin kararı uluslararası ve bölgesel düzeyde yaşanan pozitif gelişmelere dayanarak verdiğini söylüyor. Gazeteye göre, Mısır'ın 11 Aralık'ta batı deniz sınırına yönelik yaptığı tek taraflı ilan ve ABD'li enerji devi ExxonMobil'in Girit açıklarında yaptığı keşif çalışmaları da bu kararın alınmasında etkili oldu.

2021'de de Yunanistan, ülkenin karasularını Girit çevresinde on iki deniz miline genişletme niyetini yeniden teyit etmişti. Yunan karasularını İyon denizinde 12 mil olarak ilan eden Yunan-İtalyan deniz sınırı anlaşmasının ardından, Yunan Parlamento’sunda konuşan Başbakan Kyriakos Mitsotakis, "Yunanistan bu hakkını Girit çevresinde de açıkça uygulayabilir, ancak kendi seçeceği bir zamanda ve kendi belirleyeceği koşullar altında" demişti.

Miçotakis, o dönemde ülkesinin topraklarını başka ülkelerin topraklarını ilhak etmeden ve onlara zarar vermeden, uluslararası hukuka riayet ederek genişlettiğini sözlerine eklemişti.

Kaynak: https://greekreporter.com/2022/12/26/greece-to-extend-territorial-waters-crete/ (Erişim tarihi, 28.12.2022)

Bu içerik 28.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.