Yunanistan doğalgaz konusunda muafiyet elde etti

Resim

Yunanistan, AB Enerji Bakanları Konseyi'nin olağanüstü toplantısında Salı günü onaylanan gaz tüketimi kesintilerine ilişkin anlaşmada iki önemli muafiyet elde etti. Bu muafiyetler, anlaşmanın Yunanistan'ın enerji sistemi ve ekonomisi üzerindeki olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmıyor; ancak bunları önemli ölçüde sınırlandırıyor ve etkin yönetim için hareket alanı bırakıyor.
Daha ayrıntılı olarak Yunanistan, gaz kullanımında yüzde 15’lik düşüşün önceki 5 yılın ortalamasına göre değil geçtiğimiz yıla hatta 1 Ağustos 2021 ile 31 Mart 2022 arasındaki döneme göre hesaplanmasını talep etti ve talebinde haklı görüldü.
Bu muafiyet nedeniyle tüketimin azaltılması yükümlülüğü beş yıllık ortalama üzerinden yapılan hesaplamaya göre gerekli olan yüzde 24'lük azalmanın yerine en fazla yüzde 15 olarak belirlendi.
Aynı zamanda, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz ile birlikte, enerji santralleri tarafından kullanılan ve sistemin istikrarı için gerekli olan doğal gaz kullanımının yüzde 15’lik üst sınırdan hariç tutulması hususunda da bir muafiyet elde etti. Bu muafiyet, elektrik sisteminin %70 gaza dayalı olması ve sınırlı gaz tedariki ile sorunsuz çalışmasını sağlamak neredeyse imkânsız olacağından Yunanistan için en önemli istisna olarak kabul edilmektedir. Ancak, anlaşmanın bu seçeneğe ilişkin hükmün uygulanabilmesi için önce komisyonun onay vermesi ve gaz santrallerine olan ihtiyacın tartışılmaz bir belgesini sunması gerekir.
Yunanistan’ın, toplam ithalatının %22'sini oluşturan üçüncü ülkelere sattığı gaz için muafiyet talebi haklı görülmeyerek olumlu karşılanmadı.
Anlaşma, üye devletlere, diğer devletlerle sınırlı ara bağlantıları varsa ve ihracat ara bağlantı kapasitelerinin veya yerel LNG altyapılarının gazı diğer üye devletlere tam olarak yönlendirmek için kullanıldığını gösterebiliyorsa, tüketimi azaltma yükümlülüklerini ayarlamaları için bir muafiyet de sağlıyor. Bu muafiyet, İspanya, Portekiz ve daha yüksek ihracat potansiyeline sahip diğer üç AB ülkesini kapsarken, Yunanistan'ı dışarıda bırakıyor.

Bu içerik 27.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.