Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: İspanya’dan Türkiye’ye mühimmat satışına Atina’nın protestosu

Resim
Atina, İspanya’nın Türkiye’ye mühimmat satışına devam etme kararına tepki gösterdi. Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan tarafı Avrupa devletleri tarafından Türkiye’ye mühimmat ihraç edilmesi konusunu defalarca gündeme getirdi.
Bu konu, Ekim 2020’deki Avrupa Konseyi görüşmeleri sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis tarafından ısrarla dile getirilmişti.
Bu çerçevede Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ekim 2020’de o zamanki İspanyol mevkidaşı Arancha Gonzalez Laya’ya Avrupa Birliği üye devletlerinin 2008/944 sayılı Ortak Görüş Bildirisi’ne saygı gösterme yükümlülüğünü hatırlatan bir mektup göndermişti. Bahsi geçen Ortak Görüş Bildirisi’nde şu vurgulanmaktadır:
“Üye Devletler, iç baskı ya da uluslararası saldırı eylemleri için kullanabilecek veya bölgesel istikrarsızlaşmaya katkıda bulunabilecek askeri teknoloji ve teçhizatın ihracatını önlemeye kararlıdır”.
Ortak Görüş Bildirisi
Aynı zamanda burada, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nin, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye Türk askeri operasyonu vesilesiyle yukarıda belirtilen Ortak Görüş Bildirisi’nde tekrarladığı 14 Ekim 2019 tarihli kararları kabul ettiği hatırlatılmaktadır.
Bu konu,  Yunan Dışişleri Bakanı’nın yeni İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Albares ile geçen Eylül ayında yaptığı ikili görüşmede de gündeme geldi.

Kaynak: https://www.in.gr/2021/11/18/politics/diplomatia/ypeks-diamartyria-tis-athinas-gia-tin-polisi-oplikon-systimaton-apo-tin-ispania-stin-tourkia/  (Erişim tarihi, 18.11.2021)

Bu içerik 18.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.