Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias Moldova’da. İki ülke arasında daha yakın işbirliği

Resim

Dışişleri Bakanı Dendias Moldova Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı Niku Popesku ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Moldova ile tarihsel bağlara ve geleneksel dostluk ilişkilerinin yanı sıra Avrupa sürecinin desteklenmesine dayanan güçlü ilişkiler kurma iradesini vurguladı. Nikos Dendias, açıklamasının başında bugünkü görüşmenin son üç ay içindeki ikinci görüşme olduğunu belirtti ve geçmişe kıyasla günümüzdeki temasların sıklığına değinerek bu durumun Yunanistan’ın Moldova ile ilişkilere verdiği önemi vurguladığını ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Moldova’da yaşayan Yunanlara ve Yunanistan’da ikamet eden Moldovalılara özellikle değinerek ülkelerimiz arasında köprü oluşturmaktadırlar dedi. Ayrıca Moldova Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen genişletilmiş görüşmelerin ardından imzalanan İkili Sosyal Sigortalar Antlaşması’na değinerek “ülkelerimizde yaşayan her iki topluluğun çalışma koşullarını iyileştirecektir.” dedi.

Dışişleri Bakanı “maalesef ekonomik ilişkilerimiz mevcut ilişkilerimizin düzeyini yansıtmamaktadır” dedi. Bu çerçevede 2016 yılından beri toplanmamış olan Karma Bakanlar Komitesinin en kısa zamanda toplanmasını istedi.

Uluslararası kuruluşlar çerçevesinde iki ülkenin işbirliği konusunda Nikos Dendias yakın çalışma içinde olduklarını söyledi ve BM Güvenlik Konseyine üyelik konusunda Yunanistan’ın adaylığına olan desteğinden dolayı Moldova’ya teşekkürlerini iletti. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bağlamında ikili ilişkilerin derinleştirilmesini ümit ettiğini ifade etti.

Moldova’nın AB perspektifi konusunda Yunan hükümetinin elinden gelen yardımı yapacağını belirterek en kısa zamanda üye olmaları ümidini dile getirdi. Nikos Dendias Moldova’nın gerekli reformları gerçekleştirmesi için Yunanistan’ın teknik destek vermeye hazır olduğunu da ekledi.

Nikos Dendias ziyareti çerçevesinde ayrıca Moldova Başbakanı Natalia Gavriliță ve Cumurbaşkanı Maia Sandu ile de görüştü.
 
 
Bu içerik 08.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 208 kez okundu.