Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ile yakınlaşmanın seçimlerden sonra da devam etmesi gerektiğini söylüyor

ResimYunanistan salı günü yaptığı açıklamada, her iki ülkenin de önümüzdeki ay yapacakları seçimlerden sonra - on yıllardır süren anlaşmazlıkların merkezinde yer alan enerji meseleleri de dahil olmak üzere - Türkiye ile genişletilmiş iş birliğini memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry ile Atina'da yaptığı görüşme sonrasında, "Yunanistan her zaman Türkiye ile dürüst ve samimi iş birliği yapmanın yollarını arıyor" dedi.

Yunan ve Türk yetkililer, şubat ayında Türkiye'nin güneyinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından son haftalarda bir dizi üst düzey toplantı düzenlediler. Onlarca yıldır tekrarlanan gerilim turlarına ve hatta savaş riskine neden olan anlaşmazlıkları rafa kaldırma sözü verdiler.

Dendias, Atina'nın doğal gaz geliştirme konusunda iş birliği yapan Doğu Akdeniz'deki uluslar birliğinin yeni üyelerini memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Türkiye şu anda üye değil.

Diğer ülkelerin bu foruma katılımını memnuniyetle karşılayacağımızı açıkça belirtmek isterim, ancak bir açık koşulla: Uluslararası hukuka ve uluslararası deniz hukukuna saygı.

Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun mevcut üyeleri Kıbrıs, Mısır, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin Yönetimi'dir.

Yunanistan ve Mısır bir Yunan enerji firması olan Copelouzos Group tarafından yönetilen bir projeyle, önümüzdeki on yılda Akdeniz boyunca 3,5 milyar avroluk (3,8 milyar $) bir deniz altı şebeke bağlantısı inşa etmeyi planlıyor. Türkiye, Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerinde Yunanistan tarafından talep edilen potansiyel gaz rezervlerine itiraz etmişti. 2020'de iki ülke, gerilimin artmasıyla birlikte bölgede rakip deniz tatbikatları düzenledi.

Mısır, 2021'de Yunanistan ve Kıbrıs ile bir askeri iş birliği anlaşması ve bundan bir yıl önce Atina ile Türkiye'nin rakip planlarıyla çelişen deniz keşif sınırları konusunda ikili bir anlaşma imzaladı. Ancak son haftalarda Ankara hem Yunanistan hem de Mısır ile ilişkileri geliştirmeye yönelik girişimler başlattı ve Shoukry, Atina ziyaretinin ardından Ankara'ya gidecek.

Türkiye 14 Mayıs'ta, Yunanistan ise bir hafta sonra seçime gidecek.

Shoukry ayrıca salı günü Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile bir araya geldi.

Bu içerik 12.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.