Yunanistan’da halk polis tarafından öldürülen öğrencinin 14. yıldönümünü anmak için yürüdü

Binlerce gösterici, Yunanistan'da 14 yıldır devam eden protestoları tetikleyen genç bir çocuğun polis tarafından öldürülmesinin 14. yıldönümünü anmak için salı günü Atina sokaklarında yürüdü.
Resim
15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos'un vurularak öldürülmesini anmak için her yıl düzenlenen yürüyüş parlamento binasının önünden geçti ve silahsız çocuğun bir polis tarafından öldürüldüğü Exarchia bölgesi yakınlarında sona erdi. Genellikle düzen karşıtı protestocuların olduğu yürüyüş büyük ölçüde barışçıl geçti.

Yürüyüşün ardından kapüşonlu protestocular, kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve flaş bombaları atan çevik kuvvet polisine molotof kokteyli attı. Selanik’te de benzer şiddet olayları yaşandı.

Göstericiler "Ellerinizi üzerimizden çekin!" sloganları attı. Ayrıca pazartesi günü Selanik'te başından yaralanan 16 yaşındaki Roman bir çocuğun polis tarafından vurulmasını protesto etti. Polis çocuğun petrol istasyonunda ödeme yapmadan kaçtığını ve kovalama sırasında yaralandığını açıkladı. Olay, her iki şehirde de Roman grupların protestolarına ve polisle protestocular arasında çatışmalara yol açtı.

Salı günü, Atina'nın merkezine 4 binden fazla subay görevlendirildi. Tam teçhizatlı olarak parlamentonun ve Atina'nın merkezindeki işyerlerinin önünde kordon oluşturdu. Protesto sırasında yaşanan şiddet olaylarının ardından polis 9 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

6 Aralık 2008 gecesi, Grigoropoulos'un vurulmasından saatler sonra binlerce kişi Atina sokaklarına döküldü, arabaları ateşe verdi, vitrinleri kırdı ve yağmaladı. İki yıl sonra, polis memuru mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı; ancak daha sonra Temyiz mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

Yunanistan'ın on yıl süren borç krizinin başlangıcında işsizlik ve ekonomik sıkıntıya duyulan öfkenin de körüklediği 2008 isyanları haftalarca sürdü.

Bu içerik 07.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 63 kez okundu.