Yunanistan’da Fransız Total çekildi, tek patron Amerikan ExxonMobil

Resim

Total’in elinde bulunan Girit’in batısındaki hidrokarbonların araştırılması ve işletilmesi hakları sözleşmelerinin çoğunu ExxonMobil satın aldı.
Yunanistan’da Mitsotakis hükümeti, hidrokarbon araştırmalarına yönelik çabaların yeniden başlatılması ve yoğunlaştırılması için düğmeye bastı. Başbakan Kyriakos Mitsotakis Yunan Hidrokarbon Yönetim Şirketini (EDEY) ziyaret ederek çalışmaların yoğunlaştırılması için talimat verdi.
Yunan hükümetinin hidrokarbonlar için benimsediği yeni strateji kapsamında EDEY tarafından yapılan açıklamalara göre, Yunanistan bölgesinde doğalgaz yataklarının bulunmasına yönelik ilk yeni sondaj 2023’te gerçekleşebilir.
Yunanistan’da yayımlanan Capital.gr’a göre, yalnızca Yunanistan’da değil, daha geniş anlamda madencilik endüstrisi için hidrokarbon aramalarına yönelik oluşan yeni olumlu ortamın, Amerikan ExxonMobil’in yalnızca Girit imtiyazında aktif kalmakla değil, aynı zamanda aramalardan çekilen Fransız Total şirketine ait en büyük yüzdeyi üstlenme kararının gündemde olduğu belirtiliyor.
Sektör bilgisine sahip piyasa kaynaklarının işaret ettiği gibi, Amerikan şirketinin kararı iki önemli gelişmenin ardından alındı: İlki Ukrayna’daki savaş ve Avrupa Birliği’ni Rusya’dan doğal gaz ithalatından kesin olarak uzaklaştırmak için alınan kararın yarattığı yeni jeopolitik ve enerji dengeleri ile ilgili iken ikincisi karbondioksit emisyonlarını azaltmak amacıyla ABD’nin Paris Anlaşması’na geri dönmesi için Amerikan hükümetinin yeni stratejisiyle ilgili. Aynı kaynaklar, ExxonMobil’in kararının, erken bir aşamada olmasına rağmen son derece umut verici olduğu düşünülen Girit bölgesindeki araştırma beklentileri için olumlu bir mesaj gönderdiğini vurguluyor.
Yetkili kaynaklar, “Başbakan’ın hidrokarbon arama ve işletme süreçlerini hızlandırma taahhüdünden sonra, ExxonMobil’in zorluğun üstesinden geldiği ve Yunan tarafının çağrısına yanıt verdiği açıktır” ifadelerini kullanıyor. Bu anlamda ExxonMobil’in kararı, hidrokarbon arama cephesinde son yıllardaki en önemli gelişmelerden biri olabilir.
Yunan hükümetinin hidrokarbonlar için benimsediği yeni strateji kapsamında EDEY tarafından yapılan açıklamalara göre, Yunanistan bölgesinde doğalgaz yataklarının bulunmasına yönelik ilk yeni sondaj 2023’te gerçekleşebilir.
EDEY, özellikle Girit bölgesinin büyük doğal gaz yataklarının varlığı için en umut verici bölge olduğundan; ancak aynı zamanda sismik verilerin derhal alınmasının zorunlu olduğundan söz ediyor. Bunun 2022-2023 kış sezonunda gerçekleşmesi hedefleniyor. Bunu 2024’te üç boyutlu sismik izleyecek.
Sondaj veya kullanımdan kaldırma kararı 2025-2026’da, saha geliştirme kararı ise 2027’de verilecek. Her şey yolunda giderse üretim yılı 2029 olarak belirlendi.
Mitsotakis hükümetinin hidrokarbonlar konusundaki politika değişikliği bağlamında, Yunan devletinin ilgili yatırımları kolaylaştırma yönünde belirli taahhütler üstlendiği belirtilmektedir.

Bu içerik 15.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.