Yunanistan’da Alman Leopard tanklarının üretimi için fabrika

Resim

Yunan Savunma Bakanlığı ile Alman Krauss Maffei Wegman (KMW) şirketi arasında Leopard tanklarının üretim hattının Yunanistan’a taşınması ve aynı zamanda Yunan Kara Kuvvetlerine ait Leo 2A4, Leo 1A5 tipi yaklaşık 700 adet Leopard tankının modernize edilmesi için görüşmelerin oldukça ilerlediği belirtiliyor. Leopard tanklarının üretim hattının Yunanistan’a taşınması girişimi Atina’nın öncülüğünde gelişmiş bir adımdır ve üretim fabrikasının Selanik ya da Volos şehrinde kurulması planlanmaktadır. Yunanistan’ın söz konusu adım ile ülkeyi Alman savaş araçlarının tamir, bakım ve modernizasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediği düşünülmektedir.
Taraflar arasında anlaşma sağlandığı takdirde Yunan Leopard tanklarının modernizasyonunun maliyetinin yaklaşık olarak 1 milyar Avro olacağı tahmin edilmektedir. Uluslararası silah pazarında Alman Leopard tanklarına artan ilgi nedeniyle Yunan Leopard tanklarının modernizasyonunun bir kazanç olacağı değerlendirilmektedir. Öte yandan anılan savaş araçlarında gerçekleştirilecek olan silah sistemi modernizasyonuna paralel olarak temin edilmesi konuşulan 78 adet Amerikan amfibi araçları ile birlikte Yunan Kara Kuvvetlerinin güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Son olarak Leopard tanklarının üretim hattının Yunanistan’a taşınması savunma diplomasinin somut bir adımı olarak görülmekte ve Avrupa Birliği çerçevesinde savunma alanında Yunan-Alman bağının yeniden canlanması beklenmektedir.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/561747130/ergostasio-kataskeyis-germanikon-tanks-leoparnt-stin-ellada/, (Erişim tarihi, 07.03.2022).

Bu içerik 04.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.