Yunanistan’da 60 yaş üstü hassas gruplar için destekleyici doz

Resim

Sağlık otoriteleri koronavirüs aşısının üçüncü dozunu tavsiye ediyor ancak zorunluluk olmadığını da vurguluyorlar.

Yunan nüfusunun yaklaşık yüzde 56,7’si tam olarak aşılanmış durumdayken, sağlık otoriteleri, sağlık çalışanlarına ek olarak, 60 yaş üstü kişiler, bakım ünitelerindeki yaşlılar gibi yüksek enfeksiyon riski taşıyan gruplara üçüncü doz destekleyici koronavirüs aşılarını yaptırmalarını tavsiye etti.

Ancak aşılardan sorumlu genel sekreter Marios Themistokleous, üçüncü dozun zorunlu olmayacağını belirterek, randevu almak için ilgili platformun 30 Eylül’de açılacağını duyurdu.
Ayrıca Ulusal Aşı Komitesi Başkanı Maria Theodoridou, üçüncü dozun ikinci dozdan altı ila sekiz ay sonra uygulanacağını söyledi.

Sağlık yetkilileri virüse karşı geniş bir bağışıklık oluşturmak amacıyla aşılananların oranını yüzde 70’lere çıkarmak için zamanla yarışırken, Theodoridou, “Aşılar ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede etkilidir.” ifadelerini kullandı.

Theodoridou, ayrıca bağışıklık yanıtının bir göstergesi olarak antikorların aşılamadan beş ila altı ay sonra zamanla azalmasının delta varyantının da ortaya çıkmasıyla birlikte birçok kişi için risk oluşturduğunu söyledi. İlk aşılandıklarında antikor geliştirmeyenlerin risk altındaki kişilerin başında geldiğini vurgulayan Theodoridou, üçüncü dozun bu nedenle tamamlayıcı niteliğe sahip olduğunu vurguladı.

Risk altındaki ikinci grubu yüksek yaş ve kronik hastalık gibi diğer sebeplerle antikor azalmasının yaşandığı kişiler oluştururken, virüse en çok maruz kalan kişilerin üçüncü grubu oluşturduğunu belirten Theodoridou, “Ulusal Komite, bağışıklığı baskılanmış olanlar için ilk olarak olumlu görüş verdi” diyerek, sıradakilerin, bakım ünitelerindeki yaşlılar ve 60 yaş üstü kişiler olduğunu kaydetti. Ayrıca, 60 yaş üstü kişilerde artan riskin epidemiyolojik verilere de yansıdığını vurguladı.

“Bu yaş aralıkları için önemli bir zorunluluk görüyoruz” diyerek, “60 yaş üstü grubun, üçüncü bir doza ihtiyacı olduğunu gösteren kriterlere sahip olduğunu” belirten Theodoridou, genel popülasyona üçüncü doz aşı uygulama olasılığına ilişkin olarak, karar verilmeden önce ilgili çalışmalardan elde edilen verilerin beklendiğini söyledi.

 


Bu içerik 21.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 133 kez okundu.