Yunanistan’da 2023 Seçimleri: Yeni Demokrasi Partisinin seçimlerdeki ezici üstünlüğünün beş ana nedeni

ResimYunanistan’da 21 Mayıs Pazar günü yapılan genel seçimlerde sağ muhafazakâr Yeni Demokrasi partisinin büyük başarısının nedenleri beş başlık altında toplanmaktadır.
Birincisi, Yeni Demokrasi'nin önümüzdeki dört yıl için pozisyonu başından beri netti. Mesaj açıktı: her türlü sorunu derhal ele alabilecek, kendine güvenen bir hükümete ihtiyaç var. Yeni Demokrasi ertesi gün için güçlü bir yetki talep etti ve aldı. Tüm bu: kaybedenler hükümeti, özel amaçlı hükümet ve müsamaha hükümeti senaryolarının seçmenlerin çok büyük bir bölümünü korkuttuğu açıktır.
İkincisi, seçim döneminde Kyriakos Mitsotakis ertesi gün için - yatırım yapılabilir notu almak, ücretleri yükseltmek, işsizliği azaltmak gibi somut hedeflerle seçmenlere gerçekçi bir öneri sundu - ve etkisi olmayan bir dar görüşlülüğe kapılmadı.
Üçüncüsü, Yeni Demokrasi ertesi gün için pozitif bir söylemle konuşmayı ve siyasi rakipleriyle kısır bir düelloya girmemeyi tercih etti. Nitekim Yeni Demokrasi'nin reklam filmleri de "kararlılıkla, cesaretle, ileriye" şeklindeki ana sloganıyla bu iyimserlik imajını yaymıştır. Dün (21 Mayıs Pazar) Kyriakos Mitsotakis'in "umudun kötümserliği ve birliğin bölünmeyi yendiğini" belirtmesi tesadüf değildir.
Dördüncüsü, Kyriakos Mitsotakis 2019 seçim taahhütlerinin son dört yılda hayata geçirildiğine seçmenleri ikna etti. Başka bir deyişle, sözlerle eylemler arasında tutarlılık olduğu mesajını verdi ve bu partilileri nezdinde hem büyük bir toparlanmayı hem de yeni seçmenlerin ilgisini çekmeyi başardı. Yeni Demokrasi'nin önceki dönem boyunca en önemli sloganlarından birinin "söyledik - ve yaptık" olması tesadüf değildir.
Beşincisi, vatandaşlar ertesi gün için reformlar talep etmekteydi. Kyriakos Mitsotakis'in yaptığı bir açıklamada "daha iyi ücretler, daha fazla istihdam yaratma, daha iyi kamu sağlığı için, daha az eşitsizliğe sahip bir toplum için, belirsiz bir uluslararası ortamda güçlü ve güvenli bir Yunanistan için, ilerleme ve cesur reformlar yolunda vatandaş daha hızlı koşmamızı istedi" demesi dikkat çekicidir."

Bu içerik 22.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.