Yunanistan’da 2023 Parlamento Seçimleri: "Güvenli" meclis çoğunluğunun ardındaki beş neden

Resim

Yeni Demokrasi’nin bir ay içinde elde ettiği ikinci büyük zafer, sebepsiz ve belirli bir plan olmaksızın gerçekleşmedi. Yeni Demokrasi Partisi,  21 Mayıs'ın somut ve net sonucuna güvenerek, Mitsotakis'in aradığı güvenli meclis çoğunluğunu doğrulayan dünkü sonucun gelmesi için aradan geçen bir ay içinde atacağı adımları çok koordineli bir şekilde planladı.

Dünkü sonuca yol açan temel nedenler beş başlık altında özetlenebilir:

- İlk olarak, 21 Mayıs'tan sonra Yeni Demokrasi Partisi sonuçların kapsamlı bir analizine girişmiş ve verilere dayanarak hedefe yönelik bir şekilde hareket etmiştir. Yani, zaten çok iyi olan kampanyasına, Yeni Demokrasi'nin nerede zayıf olduğunu gösteren belediye bölgelerine göre yapılan analizi ekledi. Sonuç olarak bu ay, partinin yöneticileri  "sorun olan" yerleri hedef aldı ve özellikle sağdan daha fazla kaybı sınırlamayı başardı.

 İkinci neden ise partinin büyük örgütsel seferberliğiydi. 21 Mayıs ile 25 Haziran arasında Yeni Demokrasi Partisinin bir adayının ya da üyesinin görünmediği neredeyse hiçbir köy yoktu. 21 Mayıs'taki sonuçtan, tercihli oy sisteminin  yokluğundan ve oluşmuş olan yorgunluktan sonra parti yönetimi tüm yöneticilerini ve elbette daha önce seçilmiş olan milletvekillerini yeniden seferber etmeyi başardı. Kyriakos Mitsotakis'in ikinci seçim döneminin başında, yeni hükümetin kurulmasında kimin hareket edip kimin etmediğini dikkate alacağını söylemesi, mümkün olan azami seferberlikte katalizör bir rol oynadı. Diğer taraftan, örgütsel olarak ND (Yeni Demokrasi)' den çok daha zayıf olan SYRIZA mobilize olmayı başaramadı ve özellikle taşradaki seçim bölgelerinde neredeyse hiç yoktu.

ND'nin yüksek oy oranını korumasının üçüncü nedeni, ilk seçimlerden sonra hakim olan iklimdi. Aradaki 20 puandan fazla farktan sonra kazanan bir partinin "havası" ND'nin yüzdesini korumasında katalizör etkisi yaptı. ND'nin lehine olan "iklime", 21 Mayıs'taki net sonuçtan sonra ikinci seçimlerin, muhalefetin kutuplaştırma çabalarına rağmen çok "sakin bir yol" izlediği gerçeğini de eklemek gerekir. Bu durum ND'nin istikrarı merkezi bir söylem olarak öne sürmesi birinci partinin lehine olmuş ve verileri bir miktar değiştirebilecek öngörülemeyen hatalardan kaçınılmasına yardımcı olmuştur.

Yeni Demokrasi'nin net meclis çoğunluğunun  dördüncü nedeni çekimser oylardaki artıştır. ND mutlak oy sayısında kaybetmiş olmasına rağmen, çekimserler nedeniyle %40 veya daha fazlası bir oy oranını  korumuştur. ND'nin ikinci seçimdeki ana hedefi 2,4 milyon seçmenini harekete geçirmekti. Bunu başaramadı ve  -oyların %95'i dikkate alındığında - yaklaşık 400.000 seçmen kaybetti, ancak diğer partiler de kayıplar yaşadığı için katılımın azalması istenen sonucu verdi.

Yeni Demokrasi'yi büyük zafere götüren beşinci neden daha kapsamlıdır ve içinde bulunduğumuz ayla ilgisi yoktur, ancak önceki seçimlerden zaten belliydi. Bunun nedeni, dört yıl boyunca ve üç aylık seçim döneminde ND'nin, özellikle de kural olarak nihai sonucu büyük ölçüde belirleyen ekonomik konularda en açık siyasi söylemi dile getirmeyi başaran parti olmasıdır. Bunun ötesinde, analistlerin de işaret ettiği gibi, iki seçim arasında gösterdiği çabaya rağmen olumlu bir mesaj gönderemeyen SYRIZA'nın aksine ND'nin kampanya boyunca seçtiği olumlu söylem sonuçta önemli bir rol oynadı.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/562489747/ekloges-2023-oi-pente-logoi-piso-apo-tin-asfali-aytodynamia/ (Erişim tarihi, 28.06.2023)

Bu içerik 26.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 32 kez okundu.