Yunanistan Cumhurbaşkanı telefon dinleme skandalının soruşturulmasını istedi

Resim

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou bir siyasi liderin telefonunun istihbarat servisi EYP tarafından dinlenmesi hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Skandal, AB'de casus yazılımların kullanımıyla ilgili artan endişeler arasında geçen hafta patlak verdi ve muhalefet partilerinin Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in kişisel Watergate'i ifşalarını etiketlemesiyle ülkede büyük yankı uyandırdı.
Sakellaropoulou yaptığı açıklamada, mahremiyet hakkının korunmasının “demokratik ve liberal bir toplumun temel koşulu” olduğunu ve demokrasiye saygının siyaseti aştığını söyledi. “Telefon dinleme davasının derhal ve tam olarak açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.
Yunanistan'da Sosyalist PASOK partisi lideri ve Avrupa Parlamentosu üyesi Nikos Androulakis Cuma günü yaptığı açıklamada geçen yıl EYP'nin konuşmalarını dinlediğini öğrendiğini söyledi. O günün erken saatlerinde EYP başkanı ve Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in özel kalemi görevden alındı. Bir hükümet sözcüsü, EYP'nin Androulakis'in telefonunu dinlediğini; ancak savcı tarafından onaylanan izlemenin yasal olduğunu ve başbakana geçen hafta bu konuda bilgi verildiğini söyledi. Fakat hükümet Androulakis'in telefonunun neden hacklendiğini açıklamadı. Öte yandan, Pazartesi günü halka açık bir konuşmada Mitsotakis, bilseydim “asla izin vermezdim” dedi.
PASOK, Yunanistan'ın üçüncü en büyük siyasi partisi ve onlarca yıldır Mitsotakis'in muhafazakâr partisi Yeni Demokrasi'nin ana siyasi rakibiydi. Hükümet, muhalefetin konuyla ilgili bir meclis soruşturma komisyonu kurulması talebini destekleyeceğini söyledi. Avrupa Komisyonu da davayı izliyor. AB'nin kötü amaçlı yazılımları araştıran PEGA komitesinin başkan yardımcısı olan George Georgiou da komiteye bir mektup göndererek, Yunanistan'daki olayları soruşturmak için bir görev teklifinde bulundu.

 

 

Bu içerik 09.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.