Yunanistan Arnavutluk’a ilk bariyeri kurdu

Resim
İlk katılım paketi fasıllarına dair müzakerelerinin başlatılması konusunda 27 Avrupa Birliği üye devletinin Arnavutluk’a yazacağı ortak mektubu Yunanistan’ın kabul etmeme kararı, Arnavutluk yerel seçimlerinde Himara belediye başkanı seçilmeden hemen önce hapse atılan etnik Yunan Fredi Beleri’ye yönelik devam eden hak ihlalleri sebebiyle Tiran’a yönelik sert duruşun ciddi bir şekilde tırmandırıldığı anlamına geliyor.
Bulgaristan’ın İspanya başkanlığının önerdiği uzlaşmayı kabul etmesi nedeniyle Kuzey Makedonya ile bu fasıldaki müzakereler için bir yol bulunmuş olsa da, bu durum Arnavutluk için geçerli olmadı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın hükümetinin Beleri davasındaki tutumunun Yunanistan-Arnavutluk ilişkileri üzerindeki etkisine ek olarak, bu gelişme Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un şimdiye kadar birbiriyle bağlantılı olan kampanyalarını etkili bir şekilde birbirinden ayırıyor.
Her aday ülkenin çözmesi gereken ilk temel konular beş bölümde yer almaktadır: yargı yetkisi ve temel haklar; yargı, özgürlük ve güvenlik; kamu alımları; istatistik ve mali kontrol.
Daha birkaç gün önce, Avrupa Birliği’ne aday ülkelerin ilerleme raporu kamuoyuna açıklandı; bu raporda, Beleri davasının Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerinde yol açtığı karmaşıklığa üstü kapalı ama açık bir gönderme yer alıyordu.
Tiran tartışmaya hazır olduğunu öne sürecek adımlar atması halinde Atina tutumunu yeniden gözden geçirebilir. Atina, Beleri’ye Himara belediye başkanı olarak yemin etme fırsatı verilmesini mümkün olan her düzeyde talep etti, ancak bu talep şu ana kadar Arnavut mahkemeleri tarafından reddedildi. Beleri’nin oy satın alma suçlamasıyla yargılandığı yolsuzluk mahkemesinin bir sonraki duruşması 22 Kasım’da yapılacak; ancak bu arada yemin etmek için istediği özel izin için de yeni bir duruşma yapılması bekleniyor.
 
Bu içerik 11.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.