Yunanistan-Arnavutluk: Beleri ile süren çatışma

Resim
Atina, Yunan azınlığı temsil eden ve Himara’nın seçilmiş belediye başkanı olan Fredi Beleri’nin uzun süreli tutukluluğu nedeniyle Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerinde uzun süredir devam eden çıkmazın aşılması için Rama Hükümeti’nin bir sonraki girişimini bekliyor.
Noel’den kısa bir süre önce Edi Rama, geçtiğimiz mayıs ayında yapılan seçimleri kaybeden Belediye Başkanı Jorgo Goro’nun görevden alındığını etkili bir şekilde duyurmuştu. Edi Rama’nın üç farklı çözümü bulunuyordu. Ancak, bir yandan üç kişinin Rama’nın teklifini kabul etmesinin zorluğu, bir de hepsinden önemlisi Fredi Beleri’nin cezaevinden gönderdiği, geçici belediye başkanlığı görevini üstlenecek kişinin Mayıs 2023 belediye seçimlerinin kazanıldığı “belediye partisinin belediye meclis üyelerinden biri olması”, “Himara halkının son belediye seçimlerinde verdiği oylarla alakasız olmaması” ve “ayrıca Himara belediyesi dışında başka bir bölgeden olmaması” gerektiği yönündeki mektubu, Edi Rama’nın ilk girişimini fiilen iptal etti.
Yunan tarafının, AB’deki değerlendirmenin çeşitli aşamalarında Arnavutluk dosyasına eşlik eden yazılı açıklamasında, davayı veto etmemek için üç koşul belirlediği hatırlatılır: Fredi Beleri’nin yemin etmesi, adil yargılanması ve masumiyetine saygı gösterilmesi.
Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerinin çok ötesine geçen ve son zamanlarda görüldüğü üzere Batı Balkanların Avrupa perspektifine ilişkin genel tartışmayı da etkileyen bir konuda altın bir yol arandığından Atina’nın Sayın Beleri ile istişare halinde olduğu açıktır.
Ancak Edi Rama’nın son manevralarının ardından Arnavutluk’taki bazı analist ve gazeteciler, Başbakanın aslında Himara Belediyesinde, Fredi Beleri’nin devam eden davası nedeniyle hapse atıldığını ve devre dışı bırakıldığını ve de bir ikinci tur seçimin önünü açmaya çalıştığına inanıyor. Ama bu son gelişmelerin öncesinde Atina ve Tiran arasında çeşitli düzeylerde çok yoğun bir diplomatik kulis ve görüş alışverişi de yaşandı.
Son haftalarda Atina’da, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın yakın çalışma arkadaşı Endri Fuga ile sadece Maximos Sarayı’ndan değil, Dışişleri Bakanlığı’ndan da temaslarda bulunuldu. Ayrıca 28.12.2023 tarihinde Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Igli Hasani “bir çözüm bulmak için her iki taraftan da müzakereler, fikirler ve taahhütler olduğunu” söyledi.
Hasani, Tiran ve Atina’nın Himara’nın geçici belediye başkanı olarak “ortak kabul görecek bir isim” üzerinde görüştükleri iddialarını yalanladı. Ve “özel mahkemenin kararının hükümet tarafından incelendiğini ve uzun vadeli ve güvenilir bir çözüm yaratacak bir duruma yol açacak tüm adımların değerlendirildiğini” belirtti ve her sorunun çözülecek hikayeler olduğunu, iki ülke arasında taahhüttün maksimum düzeyde, ancak pozisyonların net olduğunu dile getirdi ve “Yunanistan Arnavutluk’un önemli bir komşusudur” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Bu içerik 29.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.