Yunanistan-ABD: F-35 elde etme beklentisi ve zaman planlaması

Resim
Başbakan Kiriakos Mitsotakis'in Amerika Birleşik Devletleri ziyareti şüphesiz Yunan-Amerikan ilişkilerinin en istikrarlı ayağı olan savunma işbirliği ile bağlantılı. Birkaç gün önce Yunan Parlamentosu tarafından onaylanan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nın (MDCA) değerine ek olarak, Atina Amerikan savunma sanayii tarafından bir dizi alt programla ilerliyor, ayrıca Milli Savunma Bakanlığı'ndan hiç kimse, Yunanistan'ın F-35'lerin - finansal olarak - tedariki önerisinde ilerleme niyetini inkar etmemektedir. F-35'lerle ilgili tartışmalar ise son iki yıldır zaman zaman kızışıyor, ancak gerekli adımlar atılmamaktadır.

23 Mayıs'ta, Pentagon'un JSF Program Ofisinden bir heyet, Hava Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı ile temas kurmak amacıyla - Mitsotakis'in Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinin gerçekleşmesinden önce programlanmış - bir ziyaret için Atina'ya geldi. Heyetin ziyaretinin temel amacı, Lockheed Martin F-35'lerin fiyatı ve bulunabilirliği hakkındaki bilgileri güncellemektir. Bu aşamada her bir F-35'in yaklaşık 80 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Gerekli tüm adımların atılması durumunda, ilk F-35'in 2027'den önce Yunanistan'a inmesi mümkün değil, daha muhtemel tarihler ile 2028, hatta 2029'da.

Söz konusu üç hava üssü Larissa, Araxos ve Souda'daki üsleri. Birkaç gün önce “Kathimerini” tarafından ortaya çıkarılan özellikle önemli bir gelişme, Amerikan F-35'lerinin 11-23 Temmuz tarihleri arasında Souda üssünde konuşlandırılmasıdır.

Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos son olarak Amerikalı mevkidaşı James Lloyd Austin ile temaslarda bulunmak için (belki de Temmuz ortasında) ABD'ye tekrar giderse tüm bunlar ayrıntılı olarak konuşulacak.

 

Bu içerik 17.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.