Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden üçlü açıklama - Askeri ve Savunma İşbirliği güçleniyor

Resim

Üç ülke liderinin bir araya geldiği toplantı sonrası yapılan açıklamalarda ortaya çıkan tabloya göre enerji alanında, özellikle doğalgaz ve yenilebilir enerjide, tarafların işbirliğini arttırmaları yönünde ortak mesajlar verildi. Bu alanda uluslararası hukuk normlarına sadık kalınarak ortak çalışmaların daha da arttırılacağına yönelik açıklamalar dikkat çekti.

Ege Denizi ve Doğu Akdeniz Bölgesi ülkelerinin deniz yetki alanları ve münhasır ekonomik bölgelerine saygı gösterilmesinin gerekliliğinin vurgulandığı toplantıda, Türkiye’ye yönelik bazı direkt veya dolaylı mesajların ön plana çıktığı görüldü. Ayrıca, bahse konu her iki coğrafya ile ilgili olağanüstü durumlarda toplanacak ayrı bir çalışma grubunun oluşturulmasına yönelik mutabakat sağlandı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Kudüs’te bir araya gelmelerinin ardından hazırlanan, 7 Aralık 2021 tarihli ortak yazılı metinde ön plana çıkan temel hususlar, üçlü işbirliğinin arttırılması, uluslararası deniz hukuku ve uluslararası hukuka bağlılığın devamı, Üçlü İşbirliği Daimi Sekreteri’nin belirlenmesi, işbirliği sayesinde bölgesel güvenliğin arttırılması, ABD ile işbirliğinin geliştirilmesine yönelik atılan adımların ve BM’nin Kıbrıs’la ilgili misyon ve çabalarının desteklenmesi, Covid 19 pandemisi ile ortak mücadelenin geliştirilmesi, tarafların Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki temel haklarının korunması ve burada istikrarın devam etmesine yönelik çabaların geliştirilmesi ve Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun geliştirilmesi oldu.

Ortak açıklamanın sonunda tarafların 2022’nin ikinci altı ayında tekrar bir araya gelecekleri belirtildi.

Bu içerik 07.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.