Yunanistan, Haziran Seçimleri öncesinde Geçici Başbakan atadı

ResimYunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, geçtiğimiz hafta sonu yapılan ve sonuçsuz kalan seçimlerin ardından 25 Haziran’da tekrarlanacak seçimlere kadar ülkeyi yönlendirecek geçici bir hükümet kurmak için kıdemli yargı yetkilisi Ioannis Sarmas’ı başbakan olarak atadı.
Muhafazakar Yeni Demokrasi partisi Başbakan Kyriakos Mitsotakis geçen pazar günü %40.1 oy aldı ancak mutlak bir çoğunluğa ulaşamadı. Onu takip eden iki parti de koalisyon kurmayı reddetti ve 25 Haziran’da ikinci bir oylama yapılmasını istedi. Miçotakis, lider partiye bonus sandalye veren ikinci bir seçimin, Yeni Demokrasi'ye tek başına yönetmesi için gereken çoğunluğu vereceğine inanıyor. Muhalefet partileri de ikinci bir seçimin kendi oy oranlarını yükselteceğini umuyor.
Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, oy oranları %3 barajını aşan tüm partilerin liderlerini ileri adımları tartışmak üzere davet etti. Davet usule ilişkindi ve kısa görüşmelerden bir koalisyon hükümeti çıkmadı. Yunanistan Anayasası’na göre, koalisyon görüşmeleri başarısız olursa cumhurbaşkanı ülkeyi tekrarlanan bir seçime yönlendirmek için geçici bir başbakan atamaktadır. Ülkenin üç yüksek mahkemesinden biri olan Yunanistan Sayıştayı’nın başkanı olan üst düzey yargı yetkilisi Ioannis Sarmas'ı atadı. Sarmas, Sakellaropoulou'ya, "Bu anayasal bir yükümlülük ve aynı zamanda bir vatandaş olarak benim görevimdir" dedi.

 

Bu içerik 24.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.