Yunanistan, Güneydoğu Avrupa’da elektrik tedarikçisi olarak yükseliyor

ResimYunanistan, son birkaç ayda Güneydoğu Avrupa’daki komşularına elektrik ihracatçısı olarak ortaya çıktı. Ülkenin ulusal şebeke operatörü ADMIE’ye göre, Yunanistan, elektrik ithal eden ülke konumundan net elektrik ihracatçısı ülke konumuna yükseldi.

Aylık veriler, Yunanistan’ın bu yılın üç ayında net elektrik ihracatçısı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, net elektrik ithalatı bir önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya düştü ve 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Enerji analistleri, bunun ülkenin enerji dengesinde derin bir dönüşüme işaret ettiğini ve Yunanistan’ın bölgeye temiz enerji sağlayıcı olma yönündeki uzun vadeli hedeflerine destek verdiğini söylüyor.

Değişim, Yunanistan’ın enerji sektörünün son yıllardaki hızlı ve devam eden gelişimini, özellikle de elektrik üretimi, yenilenebilir enerji ve iletim altyapısına yatırılan milyarca Euro’yu yansıtıyor.

Bölge için bir enerji merkezi olma rolünü geliştirmek adına, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, İtalya ve Mısır dahil olmak üzere bir dizi sınır ötesi enerji projesine devam ediyor.

Toplu olarak bu projeler, Yunanistan’ın Avrupa’daki komşu ülkelerine elektrik ihraç etmesine izin vererek jeostratejik konumunu güçlendirecek ve aynı zamanda bölgenin başka yerlerinde üretilen enerji için bir merkez görevi görecek.

Bu içerik 30.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 119 kez okundu.