Yunan ve Bulgar başbakanları bölgesel istikrar ve enerjiyi görüştü

Resim

Pazartesi günü Sofya'da Başbakan Kyriakos Miçotakis, Bulgar mevkidaşı Kiril Petkov ve Cumhurbaşkanı Rumen Radev bir araya geldi. Enerji, Batı Balkanlar'ın Avrupa perspektifinin yanı sıra bölgesel istikrar gündemdeydi. Görüşmelerde, iki ülke arasında enerji alanında işbirliği yapmak için koordinasyon vurgulandı.

Petkov ve Miçotakis, Yunanistan-Bulgaristan gaz bağlantısının (IGB) her iki hükümet için de birinci öncelik olduğunu kaydetti. Miçotakis, birkaç ayda tamamlanabileceğini gecikmelerin Covid-19'dan kaynaklandığını kaydetti.

Mitsotakis, Batı Balkanlar'ın üyelik konusuna da değindi: "Yunanistan, aday ülkelerin Avrupa geleceğini destekliyor; ancak birliğe üyelikleri için belirlenmiş kriterleri yerine getirmeleri gerektiğini unutmadan" dedi. Yunanistan'ın Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile ilk hükümetler arası konferansların derhal ve eş zamanlı olarak toplanmasını sabırsızlıkla beklediğini de sözlerine ekledi. Miçotakis Petkov'a, bu ortak hedefte destek istediğini belirtti.

Mülteci konusu ile ilgili olarak, Atina ve Sofya, her iki ülkenin de Türkiye ile yüzlerce kilometrelik sınırı paylaştığı için daha iyi işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Petkov, “Avrupa'nın sınırlarını korumada daha etkili olabilmemiz için iyi bir koordinasyona sahip olmanın” mantıklı olduğunu söyledi.

Petkov, Bulgaristan için “iyi komşuluk ilişkilerine sahip olmanın temel bir hedef olduğunu ve “uzun vadede iyi bir komşuluk elde etmek için bölgedeki olası sorunlarla ilgili her türlü konuyu tartışmaya her zaman hazırız” dedi. Ayrıca, kuvvet aktarımını desteklemek için hem Yunanistan'da (Dedeağaç) hem de Bulgaristan'da (Burgaz ve Varna) geliştirilecek olan NATO altyapı projelerine atıfta bulunuldu.

 

 

Bu içerik 22.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 281 kez okundu.