Yunan işçiler artan maliyetler nedeniyle grev yaparken gemiler demirledi, trenler durdu

Resim

Ulaşım sektörü çalışanlarının artan yaşam maliyetleriyle başa çıkabilmek için daha yüksek ücret talebiyle başlattıkları grev nedeniyle çarşamba günü gemiler Yunanistan limanlarında demirli kaldı ve tren seferleri durduruldu. Otobüs ve taksi şoförlerinin de iş bırakmasıyla Atina’nın merkezindeki pek çok yol tıkandı ve yolcular işe kendi araçlarıyla gitmeye başladı. Yunanistan’ın en büyük özel sektör sendikası GSEE'nin 24 saatlik grevine katılan işçiler, ücretlerinin hala Avrupalı meslektaşlarının gerisinde olduğunu söyledi.

Yunanistan bu ay aylık brüt asgari ücretini %6,4 artırarak 830 avroya yükseltti; bu, ülkenin on yıldır devam eden mali krizden çıkış sürecinde son beş yılda yapılan dördüncü artış oldu.

Ancak işçiler, ücretlerindeki artışın artan gıda ve konut maliyetlerini karşılamaya yetmediğini söylüyor.

Yaklaşık 2,5 milyon işçiyi temsil eden GSEE yaptığı açıklamada, işçilerin en düşük ücretlerle ve balon gibi şişen fiyatlarla ay sonunu getiremeyeceğini belirtti.

Geçtiğimiz haziran ayında yeniden seçimleri kazanan Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in muhafazakar hükümeti, görev süresinin sona ereceği 2027 yılına kadar aylık asgari ücreti 950 avroya yükseltmeyi ve aynı dönemde ortalama ücreti %25'ten fazla arttırarak 1.500 avroya çıkarmayı vaat etti.

 Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1236654/ships-docked-trains-halted-as-greek-workers-strike-over-rising-costs/ (Erişim tarihi, 17.04.2024)

Bu içerik 17.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 14 kez okundu.