Yunan-Fransız Antlaşması Parlamento’da: Ankara’da tedirginlik, AB’den olumlu mesajlar

Ankara’nın Yunan-Fransız Savunma Antlaşması’na tepkisi gecikmiş olmakla birlikte giderek yoğunlaşıyor. Aynı zamanda, ikili antlaşmanın mevcut müttefik yapılarla kurumsal “uyumluluğu” konusunda AB ve Berlin’den gelen ilk mesajlar olumlu.

Resim

Yunan-Fransız Antlaşması Cuma gecesi Parlamento’ya sunuldu. Ankara’nın ilk resmi tepkisi Dışişleri Bakanlığı’ndan tehdit edici açıklamalarla ama aynı zamanda NATO bütünlüğüne gecikmiş bir ilgiyle geldi.

“Yunanistan'ın deniz yetki alanı ve hava sahası konusundaki maksimalist iddiaları uluslararası hukuka aykırıdır. Yunanistan’ın, uluslararası toplumun da itiraz ettiği bu iddiaları NATO İttifakı’na zarar verecek şekilde Türkiye’ye karşı ikili askerî ittifaklar kurarak bize kabul ettirmesi boş bir hayaldir” diyen Türk Dışişleri Bakanlığı ayrıca “Bu nafile çabalar hem kendi haklarımızı hem de KKTC’nin Ege ve Akdeniz’deki haklarını koruma kararlılığımızı daha da artıracaktır” diye de ekledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü  “Yunanistan’ın işbirliği yerine silahlanma politikası ve Türkiye’yi tecrit etme ve yabancılaştırma girişimi, kendisine ve üyesi olduğu AB’ye zarar verecek, bölgesel barış ve istikrarı tehdit edecek sorunlu bir politikadır.” ifadesiyle  açıklamasını sonlandırdı.

Bunu Erdoğan’ın Maraş ve Trakya’ya ilişkin provokatif göndermelerle yaptığı bir “müdahale” ve “çift başlı kartal” amblemini sahiplenmeye yönelik eşi görülmemiş bir girişimi izledi.
Erdoğan, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Akdeniz’de haklarımızı ve çıkarlarımızı savunurken, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin sorunun iki devlet çerçevesinde çözülmesi için attıkları adımları destekliyoruz” dedi.

“Bu kapsamda Maraş’ın açılması gibi birçok önemli adımı attık ve atmaya da devam edeceğiz” diye konuştu ve “Uluslararası antlaşmalara göre Batı Trakya’daki tüm Türk ve Müslüman unsurların haklarını tüm platformlarda korumak için mücadeleyi sürdüreceğiz” diye de ekledi.
Ancak Erdoğan bir adım daha ileri gitti ve 1071’deki Malazgirt Savaşı’na atıfta bulunarak şunları kaydetti: “Bize Anadolu’yu vatan yapan devletin sembolü batıya ve doğuya bakan Çift Başlı Kartal’dı. Türkiye böyle bir miras üzerine inşa edilmiştir ve bu bölgeyle olan gönül bağımızı kimsenin kesmeye hakkı ve gücü yoktur.” dedi.

Avrupalı bir diplomatik kaynak Cuma günü yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Fransa, Daimi Temsilciler Komitesine Güvenlik ve Savunma Ortaklığı’nın imzalanması konusunda bilgi verdi ve Yunanistan-Fransa Antlaşması’nın “Avrupa savunma ve güvenliğine daha fazla katkıda bulunmayı mümkün kılacağını” vurguladı.

Aynı kaynak, bunun “AB ve NATO içindeki taahhütlere tam saygı göstererek Yunan-Fransız ilişkilerini güçlendiren stratejik bir ortaklık” olduğunu da sözlerine ekledi. Böyle bir stratejik ortaklığın bir ittifakla bağdaşmaz olduğunu kimse söylemedi.

Berlin’in, Alman Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ifade ettiği ilk tepkisi de olumlu olarak değerlendiriliyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı bir soruya yanıt olarak, Yunanistan-Fransa Antlaşması’nın “(iki ülkenin) AB ve NATO üye ülkeleri statüsüne açık referanslar içerdiğini ve diğer ortaklara yönelik olmadığını” söyledi.

“Alman hükümeti, Fransa ve Yunanistan arasında güvenlik ve savunma politikasında stratejik bir ortaklık ve işbirliği kurulmasına ilişkin antlaşmanın farkındadır.” Bir bakanlık sözcüsü, “Bu, Yunanistan ve Fransa arasında, Avrupa Birliği ve NATO üye ülkeleri olarak statülerine açık referanslar içeren ve diğer ortaklara yönelik olmayan ikili bir anlaşmadır” dedi.
 

 


Bu içerik 01.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.