“Yunan bankaları Balkanlardaki varlıklarını güçlendiriyor”

Resim

Direktna Bank’ı satın alan Eurobank’ın bu hamlesi, on yıl boyunca Güneydoğu Avrupa ülkelerinden sistematik olarak ayrılan bir Yunan konsorsiyumunun Balkan pazarındaki yabancı bir bankayı ilk defa satın alması anlamına gelmektedir.

Banka, Eurobank Sırbistan ile birleşecek ve Yunan konsorsiyumu %70 oranında yeni biçimde tahsis edilecek. Eurobank’ın hamlesi, konsorsiyumun dış pazarda seçici büyüme bağlamında varlığını sürdüreceği ve pekiştireceği pazarlardan biri olarak seçilen Sırbistan pazarında varlığını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Eurobank konsorsiyumu Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Sırbistan ve Lüksemburg pazarlarında faaliyet göstermektedir ve lider olduğu veya olmayı hedeflediği dış pazarlara istikrarlı bir şekilde yatırım yapmaktadır ve bu çerçevede 2016 yılında Eurobank Bulgaristan (Postbank), Alpha Bank’ın Bulgaristan’daki bankacılık hizmetlerini, ayrıca 2018 yılının sonunda da Piraeus Bank’ın yan şirketini elde etmiştir. Yurt dışı ağı, son yıllarda sürekli bir karlılık kaynağı olmuştur ve yönetimin hedefine göre, katkısı konsorsiyumun toplam karlılığının %30’unda sabit hale gelecektir.  

Güneydoğu Avrupa’da Yunan bankalarının stratejisi, genişlemenin Yunan bankalarının takip ettiği daha geniş büyüme beklentisinin bir parçası olduğu kriz öncesi dönemi hiç anımsatmamaktadır. Bankacılık krizine dönüşen ve bankaları devlet desteğini kabul etmeye sevk eden mali krize, önemli sermayelerin yatırıldığı dış pazarlardan çekilme zorunluluğu da eşlik etmiştir.
On yıl sonra, Yunan banka konsorsiyumlarının varlıkları, kârının önemli bir bölümünü dış pazardan sağlayan Eurobank ve Romanya pazarına odaklanan Alpha Bank hariç, 50 milyar Euro’dan 30 milyar Euro’ya gerilemiş, diğer bankalar da ayrılma politikalarını tamamlamışlardır. Belirli pazarlardaki seçici büyüme ve katma değeri olmayan pazarlardan ayrılma temelinde Alpha Bank, Arnavutluk’tan çekilme sürecini yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflemektedir.

Yunanistan Ulusal Bankası konsorsiyumu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden ayrılmak için uzun süren görüşmelerde bulunurken, en büyük çekilmeyi Finansbank’ın Türkiye’den çekilmesi oluşturmaktadır. Öncesinde Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Arnavutluk’un yanı sıra Afrika ile Mısır gibi diğer pazarlardan çekilen konsorsiyumun varlığı artık Kuzey Makedonya ile sınırlı kalmıştır. Piraeus Bank, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Arnavutluk, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ukrayna’daki faaliyetlerini satarak önemli elden çıkarmaları hayata geçirmiştir.

Bu içerik 05.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.