Yunan arkeologlar UNESCO'ya Ayasofya ile ilgili endişelerini ilettiler

Resim

2020 yılında İstanbul'da camiye dönüştürülen eski Ayasofya Müzesi’nin hasar gördüğüne ve ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğuna dair son haberler üzerine, Yunan Arkeologlar Derneği (SEA), UNESCO Genel Müdürü Audrey Azoulay'a yazdığı açık mektupta endişelerini dile getirdi.
Ayrıca 2019 yılında camiye dönüştürülen İstanbul'daki Kariye Müzesi hakkında da benzer endişeler iletildi.
Salı günü yayınlanan bir açıklamaya göre, SEA, Ayasofya ve Kariye Müzeleri’nin güncel hallerinin Dünya Mirası Alanları için risk oluşturduğundan dolayı Azoulay'dan mevcut durumu tersine çevirmek adına zorla müdahale etmesini istedi. Anıtların korunması adına desteklerini almak için uluslararası bilim camiasına da hitap edileceği ifade edildi. 6. yüzyıldan kalma Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürüldüğü 2020'den bu yana, ortaya çıkan fotoğrafik kanıtların anıtın geleceği için kasvetli bir beklentiye neden olduğu belirtildi.
Ayrıca, İstanbul'un önde gelen Bizans anıtlarından bir diğeri olan Kariye Müzesi’nin, bir takım restorasyon çalışmaları nedeniyle şimdilik ertelenmiş olsa da cami olarak yeniden açılabilmesi için yürütülmekte olan çalışmalardan endişe duyuluyor.

 

Bu içerik 24.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.