Yüksek Mahkeme Ratko Mladiç’in Ömür Boyu Hapis Cezasını Onadı.

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Ordusu eski komutanı Ratko Mladiç, Lahey'deki özel yetkili mahkeme tarafından Bosna'daki soykırım ve savaş suçları nedeniyle ömür boyu hapse mahkum edildi.

Lahey'deki Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, Ratko Mladiç'in tüm itirazlarını ve savcılığın Bosna'daki altı belediyede soykırım suçundan mahkum edilmesine yönelik temyiz başvurusunu reddederek Ratko Mladiç hakkındaki kararı onadı.

Mahkumiyet kararı Bosna Hersek’te memnuniyetle karşılanırken, Sırbistan’da tepkilere neden oldu. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden dahil olmak üzere Batılı siyasî liderler tarafından da memnuniyetle karşılanan karara karşı Rusya da tepki göstererek, Rus basınında bunun hukukî değil, siyasî bir karar olduğu yazıldı.

Sırbistan’da kararın ardından özel yetkili mahkeme hükümet yanlısı basın tarafından “Sırp düşmanı”, Mladiç ise “kahraman” olarak değerlendirilerek, kararın adil olmadığı yönünde haberler yazıldı.

Sırbistan hükümet yetkilileri ise genel olarak karara karşı sessizliğini korurken, en büyük tepki İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin’den geldi. Vulin cezanın “karar değil, intikam” olduğunu söyledi.

Kaynak:https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/ratko-mladic-balkan-i-ratni-zlocini-pravosnazna-presuda-dozivotna-kazna-zatvora/ (Erişim Tarihi: 09.06.2021)

https://balkaninsight.com/2021/06/09/serbian-tabloids-hail-hero-ratko-mladic-after-verdict/ (Erişim Tarihi:09.06.2021)

Bu içerik 09.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.