Yüksek enflasyona karşı hükümetin açıkladığı önlemler arasında daha yüksek emekli maaşı, akaryakıt indirimi, ekmeğe sıfır KDV

Resim
Başbakan Kiril Petkov, hükümetin yüksek enflasyona karşı önerdiği tedbirler hakkında bilgilendirme yaptı.

Birinci önlem, çocuklu ailelere yönelik vergi indirimi. Petkov: “Bu, vergi indiriminin 4.000 levadan yılda 6.000 levaya çıkarılacağı uzun vadeli bir önlem ve üç ayda bir yararlanma fırsatı olacak.” dedi.

Bir diğer önlem, 1 Temmuz itibariyle emekli maaşlarını ortalama %20 oranında arttırılması. Tüm emekliler ayrıca 60 levalık koronavirüs ek ödemesi alacaklar. Başbakan, son on iki ayda artışın toplam 167 leva olduğunu kaydetti. Petkov, GERB iktidarındaki son on iki yılda asgari emekli maaşının sadece 100 leva arttığını vurguladı. “Şimdi sadece bir yılda 167 levalık bir artış söz konusu” dedi.

Bir sonraki önlem, ekmek için sıfır KDV, merkezi ısıtma ve sıcak su, doğal gaz ve metan için KDV’nin %9’a düşürülmesi. KDV kaydı eşiği, 50.000 levadan 100.000 levaya yükseltildi. Ayrıca, elektrik üretimi ve satışından elde edilen aşırı kârlar, endüstriyel tüketicilerin maliyetini karşılamak maksadıyla vergilendirilecek. Artan yakıt fiyatları, sürücüler benzin istasyonlarında depolarını her doldurduklarında litre başına 0,25 leva indirimle dengelenecek.

Ayrıca, yiyecek satın almak, fatura ödemek, kültür ve sanat etkinlikleri için bilet almak amacıyla kullanılacak elektronik kupon miktarı artırılacak. Bunun yanında devlete ve belediyeye yapılan gecikmiş ödemelerden faiz alınmayacak.

Toplam 2 milyar leva değerindeki tedbirlerin büyük bölümü Haziran ayında meclisten geçmesi planlanan bütçe güncellemesinde hayata geçirilecek.

Bakanlar Kurulu binasında düzenlenen brifingde söz alan Maliye Bakanı Assen Vasilev, Maliye Bakanlığı’nın öngördüğü gibi %10,4’lük yıllık enflasyonu en olası ve ılımlı senaryo olarak nitelendirdi. En kötü senaryoda bile Bulgaristan’ın ekonomik büyümeye devam edeceğini vurgulayan Vassilev, enflasyonun da hesaba katıldığı ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 olarak gerçekleşmesinin bunu doğruladığını söyledi.

Bu içerik 18.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 142 kez okundu.