Yücelcileri idamlarının 74. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz

Resim

Eski Yugoslavya’daki komünist rejim tarafından idam edilen dört Yücel Teşkilatı mensubu ölümlerinin 74. yıl dönümünde çeşitli faaliyetlerle anıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da twitter hesabından şehadetlerinin 74. yıl dönümünde “Yücelciler” paylaşımında bulundu. Ayrıca Time Balkan haber ekibi de “Yücelcileri idamlarının 74. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz” başlıklı bir anma yazısı yayınladı.
Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) da Yücelcileri Ankara’da düzenlenen bir programla andı. Ayrıca Üsküp’te Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Gençlik Kolları ve Üsküp Sahafhane ortaklığında “Yücelciler: Yugoslavya’da Gizli Türk Teşkilatı” başlıklı konferans düzenlendi.
Yücel Teşkilatı, Kuzey Makedonya’da yaşayan Müslüman Türklerin milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini korumak ve yaşatmak üzere 1937 yılından itibaren oluşturmaya başladıkları bir teşkilatlanmayı ifade etmektedir.
1945 yılında başkanlığını Şuayp Aziz’in üstlenmiş olduğu bu teşkilata “Yücel” isminin verilmesi uygun görülmüştü.
Milliyetçi teşkilatları ortadan kaldırma politikası yürüten Yugoslavya yönetimi, 1947 yılında 16 teşkilat mensubunu tutukladı. Bunlardan Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer hakkında idam kararı verilerek 27 Şubat 1948 tarihinde kurşuna dizildiler. Diğerleri ise ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Kaynak: https://timebalkan.com/yucelcileri-idamlarinin-74-yildonumunde-rahmetle-aniyoruz/, (Erişim tarihi, 02.03.2022).

Bu içerik 27.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.