Yıllarca “Rus oligarkların uğrak merkezi” olarak gösterilen Karadağ, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesindeki iki Rus’un mal varlıklarını dondurdu

Resim

Karadağ Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki savaş dolayısıyla getirdiği Rusya karşıtı yaptırımları doğrultusunda iki Rus vatandaşının mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Bakanlığın BIRN’e yaptığı açıklamaya göre bu iki kişi, Zabljak’ta ismi paylaşılmayan bir Rus vatandaşı ve Budva’da ikâmet eden Marat Başirov. Başirov, Doğu Ukrayna’daki Lugansk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri olarak görülüyor.
Karadağ, Avrupa Birliği’nin Rusya karşıtı yaptırımlarına 1 Mart tarihinde resmen katılmış ve 8 Nisan tarihinde hükümet, bu yaptırımları uygulamaya başladıklarını açıklamıştı. Karadağ ayrıca Rus bankaları üzerindeki SWIFT yaptırımlarına da katılmış, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde olan Rus ve Ukraynalı vatandaşların mal varlıklarını dondurmuş, Rusya devleti tarafından kontrol edilen medyanın yayınlarını durdurmuştu. Karadağ’da iktidardaki bütün partiler ve muhalefetin bir kısmı bu yaptırımları desteklerken, ülkedeki en geniş muhalefet bloku olan Demokratik Cephe bu yaptırımlara karşı çıkıyor. Yıllarca “Rus VIP’lerinin uğrak merkezi” olarak gösterilen Karadağ’da, ülkedeki gayrimenkullerin %40’ının, aralarında eski siyasetçilerin ve milyarderlerin de bulunduğu Ruslara ait olduğu söyleniyor.

Bu içerik 27.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.