Yenilenen “Atatürk Odası” T.C. Sofya Büyükelçiliği konutunda resmi olarak açıldı

Yenilenen “Atatürk Odası” için Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün ev sahipliğinde Büyükelçilik konutunda açılış yapıldı. Oda, Atatürk’ün Sofya’da askeri ataşe olarak görev yaptığı dönemde hazırlamış olduğu rapor ve resmi yazışmalardan bazıları seçilerek yeniden düzenlendi. Açılışa Bulgaristan Parlamentosu Başkanvekili Kristian Vigenin, HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı ve Devlet Arşiv Müdürü Doç. Dr. Mihail Grudev katıldı.

Büyükelçi Sekizkök: “Bulgaristan’da görev yapan bizler için en önemli ayrıcalık tüm Türklerin Atası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Atatürk’ün burada, Sofya’da askeri ataşe olarak görev yapmış olmasıdır. Doğal olarak bu ayrıcalığın bizlere büyük bir sorumluluk yüklediğini ifade etmek gerekir ki bu bulunduğumuz mekân bu anlamda tarihi bir anlam taşımaktadır. Ayrıca belirtmek gerekir ki binanın bakımını ve özellikle Atatürk’ün odasını korumak Sofya’da görev yapan misyon görevlilerinin en önemli vazifeleri arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı ve amaçlarının bu odayı yenileyerek dünyaya Atatürk’ün kişiliğini sunmak ve Bulgaristan-Türkiye ilişkilerine ve dostluğuna katkısını vurgulamak olduğunu belirtti.

Aynı gün içerisinde Türkiye Devlet Arşivler Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ve Bulgaristan Devlet Arşivleri Ajansı müdürü Doç Dr. Mihail Gruev’in iş birliği ile Arşivler Sergi Salonu’nda “Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya Günleri” konulu arşiv belgeleri sergisi açıldı. Açılışa Bulgaristan Cumhurbaşkanı yardımcısı İliyana Yotova da katıldı ve konuşmasında Kemal Atatürk’ün Bulgaristan-Türkiye ilişkilerinin mimarı olduğunu, dünya çapında bir devlet adamı olan Atatürk’ün Balkanlar tarihinin bir parçası ve çok zor dönemlerde görev yaptığını ifade etti.

Bu içerik 06.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.