Yeniden tarih yazdı: Vuciç ve Brnabiç bir rekor daha kırdı

Resim
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ve yeni hükümetin oluşumundan sorumlu temsilci Ana Brnabiç, Sırbistan'ın çok partili tarihinde, ikinci Mirko hükümetinin elinde bulunan 184 günlük yürütme gücünün oluşum süresini geçerek yeni bir rekor kırdı. Ana Brnabiç'in üçüncü hükümetini kurma süreci 5 Ekim'de seçimlerden sonraki 185. gününe girdi.

Portal N1, Mayıs ayında "Sırp İlerleme Partisi'nin yeni bir hükümetin kurulmasını Eylül ayının sonuna kadar uzatılabileceğini" yazdı. Bunca zaman boyunca, Vuciç, yeni hükümetin seçim tarihini neredeyse "dakika dakika" kaydırdı ve sonbahar geldiği halde hükümet kurulmadı. Bu süreçte Nisan genel seçimlerinin hafızası yavaş yavaş siliniyor ve sorun şu ki çoğu vatandaş seçimlerin kesin tarihini bile zor hatırlıyor.

Kamuoyu, aylardır hükümetin kurulmasındaki gecikmenin asıl sebebinin Ukrayna'daki savaş, yani Sırbistan'a Avrupa Birliği tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılması için yapılan baskı olduğu konusunda spekülasyon yapıyor.

Ana Brnabiç'in "benzeri görülmemiş koşullar altındaki" görevinden başbakan statüsüne geçmesi için yasal süre 30 Ekim'de sona eriyor ve o zamana kadar Vuciç-Brnabiç ikilisi, eğer kaldıysa, başka bir rekor kırmayı başarabilir.

Bu içerik 05.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 162 kez okundu.