Weber: 2023’te Kosova-Sırbistan Anlaşması’na varılabileceğinden şüpheliyim

Resim

Berlin’deki Demokratikleşme Politikaları Konseyi’nin kıdemli üyesi Bodo Weber, Kosova’nın kuzeyindeki yolların Sırp grupları tarafından barikatlarla kapatılması ve sonrasında yaşanan son gerilimlerin Kosova-Sırbistan ilişkilerini olumsuz etkilediğini, 2022 yılı Aralık ayında iki ülke arasında gelişen diyalog ortamının anlaşmaya giden yolda ilerleyeceği beklentisi için bu durumun ümit kırıcı olduğunu belirtti.
Fransız-Alman planına dayalı olarak “orta” olarak adlandırdığı ilerleyiş hızının yanında mevcut atmosferin kendi deyimiyle “çok sıcak” olduğunu belirten Weber, Kosova'nın kuzeyinde tansiyon yükselmesinden ötürü 2023 yılı içinde nihai bir anlaşmaya varılabileceğine dair şüpheleri olduğunu dile getirdi.
Weber, REL’e verdiği demeçte “Böylesine sıcak bir atmosferde, olayları tırmandırabilecek ek hadiselerin meydana gelme riski her zaman vardır. Şunu söylemeliyim ki, eğer bir anlaşma bekleniyorsa - şu anda bilindiği gibi, Kosova’nın Belgrad’dan bağımsızlığının tanınması nihai amacını taşıyan geçici bir anlaşma bulunmaktadır - o zaman bence bu yeni bir konsensus gerektirecektir. Bu da Sırbistan’daki ortamın tamamen farklı bir şekilde hazırlanmasına yönelik olmalıdır. Bugünün atmosferi ve mevcut resmi anlatımla karşılaştırırsak, geçici anlaşmanın bunun tam tersini ifade ettiğini görürüz” dedi.
Weber, nihai olarak Kosova ve Sırbistan’ın karşılıklı olarak tanınmasını içermeyen bir anlaşmaya varma girişiminin, iki ülke arasındaki sorunu tamamen çözemeyeceğini de vurguladı.
O’na göre, karşılıklı tanıma sürecinin uzaması, Priştine’de 2017 yılında gerçekleşen ve Kosova ile Sırbistan arasında toprak değişimi için bir anlaşmayı destekleme girişiminde  AB ve ABD'nin uzlaşamamasına dayanan güvensizliği besleyebilir.
Weber, “Ukrayna’daki savaş kesinlikle Rusya’nın amaç ve hedefleri doğrultusunda gitmiyor. Bu durum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya'sını ciddi şekilde zayıflatarak savaşı kaybetmesi sonucunu doğurabilir. Pratikte, Putin’in Rusya'sının kaybetmesiyle, Batı’nın Sırbistan ve Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic rejimi karşısında çok daha güçlü bir konumda olacağı bir senaryoya sahip olabiliriz. Ve belki de bu, geçici bir anlaşmaya değil, nihai bir anlaşmaya varmak için çok daha iyi bir temel oluşturacaktır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
“Belki de bu, bir ara anlaşmaya doğru değil, nihai bir anlaşmaya gitmek için çok daha iyi bir temel olabilir” dedi.

Bu içerik 04.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.