Washington’dan Doğu Akdeniz’de enerji oyunu

Resim

Washington'un East Med gaz boru hattından desteğini çekmesi, Lefkoşa'yı enerji taktiklerini yeniden tanımlamaya zorlarken, Ankara üzerindeki bir baskı unsurunu ortadan kaldırdığı görülüyor.

ABD'nin tutumu, projenin ekonomik uygulanabilirliği konusunda önceki yıllarda ortaya atılan endişelerin bir tezahürüdür. Aynı zamanda Beyaz Saray'ın yeşil gündemiyle de çelişiyor. Plan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs'tan Yunanistan üzerinden AB'ye doğalgaz getirmek için 1.250 kilometrelik bir su altı boru hattının inşasını içeriyor.

Bunun yerine ABD, Yunanistan ile Mısır arasındaki elektrik bağlantısını destekleyerek, Mısır’ı Avrupa'ya temiz enerji transferinin önde gelen kaynaklarından biri olarak görme niyetini teyit etti.

ABD Büyükelçiliği sözcüsü Kathimerini'ye yaptığı yorumlarda, Washington'un Doğu Akdeniz'de enerji entegrasyonunu ve Yunanistan'ın öncü rolünü güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi. Yetkili, Büyükelçi Geoffrey Pyatt'ın enerji çeşitlendirmesi için yeni yollar sağlayacak olan 3+1 planının (Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs artı ABD) daha fazla işbirliğini teşvik edeceğini de sözlerine ekledi.

Sözcü ayrıca Pyatt'ın Washington'un Mısır'dan Girit'e ve Yunanistan anakarasına planlanan elektrik ara bağlantısı ve Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Avrupa'nın elektrik şebekelerini birbirine bağlayacağı öngörülen EuroAsia Ara Bağlantısı gibi projelere güçlü desteğini defalarca dile getirdiğini söyledi.

Ayrıca, Yunan muhabirlerinden gelen bir soruya yanıt olarak, bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ABD'nin 3+1 bölgesel işbirliği planına bağlılığını sürdürdüğünü ve Avrupa'nın enerji güvenliğini bir ulusal güvenlik meselesi olarak gördüğünü söyledi.

Bununla birlikte sözcü, Washington'un Doğu Akdeniz bölgesini yeni bir enerji çağına geçişe hazırlayacak temiz enerji teknolojilerine odaklandığını kaydetti.

Bu içerik 12.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 144 kez okundu.