Vuciç ve Kurti Brüksel'de: Birkaç ay sonra birbirleriyle buluşacaklar mı?

Resim
Belgrad ile Priştine arasında AB aracılığıyla yürütülen yeni diyalog turu bugün Brüksel'de gerçekleştirilecek ve odak noktası Kosova ile Sırbistan arasındaki Normalleşme Anlaşması’nın uygulanması olacak.
Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS) Başkanı Josep Borel ve AB'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ilk olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ayrı ayrı görüşeceğini duyurdu. Bunu ortak, üçlü bir toplantı takip edecek. EEAS'a göre toplantının odak noktası, Vuciç ve Kurti'nin 18 Mart'ta Ohri'de üzerinde mutabakata vardıkları Kosova ile Sırbistan arasındaki Normalleşme Anlaşması’nın uygulanmasının yanı sıra güncel konular da olacak.
Toplantının ardından Borel, Vuciç ve Kurti'nin basın açıklaması yapması bekleniyor. Eğer Vuciç ve Kurti duyurulduğu gibi bir araya gelirse, bu, Mayıs ayı sonunda Kosova'nın kuzeyinde yaşanan son krizin başlangıcından bu yana ilk buluşmaları olacak. Vuciç ve Kurti en son 2 Mayıs'ta, yani Kosova'nın kuzeyinde Sırplar tarafından boykot edilen olağanüstü yerel seçimlerden dokuz gün sonra Brüksel'de bir araya gelmişti. Brüksel diyaloğunun bu turu sırasında Kayıp Şahıslar Bildirgesi kabul edilmiş ve Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği (ZSO) Tüzüğü'nün ilk taslağı sunulmuştu.
3 Haziran'da AB, Kosova ve Sırbistan'ın sorumlu davranmasını ve Kosova'nın kuzeyindeki duruma tüm vatandaşlar için emniyet, güvenlik ve katılımcı demokrasiyi garanti eden sürdürülebilir bir çözüm bulmak için derhal diyaloğa girilmesini beklediğini duyurmuştu.
Daha sonra AB, bunun daha fazla gecikme veya ön koşul olmaksızın ZSO'nun kurulmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını da içerdiğini ve Kosova makamlarının mümkün olan en kısa sürede Kosova'nın kuzeyindeki dört belediyenin tamamında Kosovalı Sırpların da katılacağı olağanüstü yerel seçim çağrısında bulunması gerektiğini belirtmişti.
Bugünkü toplantının hazırlıkları kapsamında Lajçak, Ağustos ayı sonunda Bled Stratejik Forumu’nun oturum aralarında Kurti ile ve Belgrad'da Vuciç ile görüşmüştü.
ABD'nin Batı Balkanlar özel elçisi Gabriel Escobar da bu hafta Kurti ile telefonda görüşmüş ve Kurti daha sonra ABD'nin Kosova ve Sırbistan'dan İlişkilerin Normalleştirilmesi Anlaşması'ndan kaynaklanan somut yükümlülükleri yerine getirmesini istediğini belirterek “Yıl sonuna kadar uygulama konusunda ilerleme kaydedilmesini istiyorlar” dedi. Escobar ayrıca, 18 Mart'ta Ohri'de üzerinde mutabakata varılan Anlaşma ve Uygulama Eki’nin "Kurti'den uygulamaya kararlı olduğuna dair güvence almadığını" söyledi.
Vuciç ise 11 Eylül'de yaptığı açıklamada Priştine ile diyaloğun sonucunun ne olabileceğini bilmediğini söyledi ve Kosova'daki Sırpların güvenliği konusunda Brüksel'de ısrarla mücadele edeceğini duyurdu.

Bu içerik 14.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.