Vuçiç, Rama ve Zaev Arnavutluk'ta bir araya geldi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Açık Balkanlar Girişimi kapsamında Arnavutluk ve Kuzey Makedonya başbakanlarıyla 20 Aralık akşamı Arnavutluk'ta bir araya geldi. Vuçiç, İnstagram hesabında, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile üç ülkeyi birbirine daha fazla bağlamak için önemli görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

Vuçiç, "İthalat ve diğer konularda daha hızlı ve daha güçlü işbirliğine nasıl devam edileceğine dair önemli görüşmeler yapıldı. Açık Balkanlar'ı, bütün köy ve şehirlerimizde yaşayan insanlar için yapılmış iyi bir girişim olarak görüyoruz." dedi. Açık Balkanlar Girişimi kapsamındaki zirvenin Elbasan'da başlayacağı medyada daha önce duyurulmuştu.

Resim

Zirvenin resmî toplantısı 21 Aralık’ta Tiran'da başladı. Zirvede, bölgesel işbirliğine ilişkin çok sayıda üçlü ve ikili anlaşma yapılacağı duyuruldu. Tiran’daki zirve öncesinde Vuçiç, Rama ve Zaev, bölgedeki herkesi Açık Balkanlar Girişimi’ne katılmaya davet eden bir açık mektup yazdılar.

Üyeleri Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan oluşan bölgesel girişim, 2019 yılında Mini-Schengen adıyla gayriresmî bir şekilde kurulduktan sonra 2021 yılı Temmuz ayı sonunda Üsküp'te düzenlenen bir toplantıda adını Açık Balkanlar olarak değiştirdi. Ardından Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk arasındaki sınır kontrollerinin 1 Ocak 2023'te kaldırılması, ithalat ve ihracatın kolaylaştırılması, işgücü piyasasına serbest erişim ve afetlere karşı korunmaya ilişkin üç belge imzalandı.
 
Bu içerik 20.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 97 kez okundu.