Vucic, Lajcak ve Escobar ile bir araya geldi

ResimSırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, AB'nin Belgrad ile Priştine arasındaki diyalog ve Batı Balkanlar'ın diğer bölgesel meselelerinden sorumlu özel temsilcisi Miroslav Lajcak ile Belgrad'da bir araya geldi. Bir süre sonra görüşmeye ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gabriel Escobar da katıldı. Escobar Belgrad'da Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile de görüşecek.

AB ve ABD'li yetkililer, Sırpların eski Kosova polis memuru Dejan Pantic’in kısa süre önce tutuklanmasının ardından barikatlar kurduğu Kosova’nın kuzeyinde tansiyonun yükseldiği bir dönemde Priştine'den Belgrad'a geldiler.

Kosova'nın kuzeyindeki ana yollar kapalı ve Jarinje ve Brnjak sınır kapılarından yürüyerek bile geçilemiyor. Sırp temsilcilerinin 5 Kasım'da Kosova kurumlarından ayrılmasından bu yana Kosova'nın kuzeyindeki gerilim arttı.

Dün, Priştine ziyaretinin ikinci gününde Escobar, ABD'nin Sırp güçlerinin Kosova topraklarına geri dönmesi olasılığını "kesin olarak reddettiğini ve hiçbir şekilde desteklemediğini" belirtmişti.

Vucic'in Belgrad'ın Perşembe günü Sırp güçlerinin Kosova'ya dönüşü için KFOR misyonundan onay isteyeceğine ilişkin açıklamasıyla ilgili olarak Escobar, bunun olmasını beklemediğini söyledi ve Kosova'nın "ABD'den çok sağlam güvenlik garantileri" olduğunu ekledi.

Bu içerik 14.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 32 kez okundu.